Коментар на Стафан Тафров, Милен Керемедчиев и Иван Анчев

„Шокът от това, което се случи, е много силен за свободния свят. Фашисткият режим на Путин е опасност за целия свят”. Това заяви в „Твоят ден” по NOVA NEWS бившият посланик на България в ООН Стефан Тафров по повод смъртта на Алексей Навални.

„Надявам се прякото последствие да бъде отрезвяване сред американските конгресмени от Републиканската партия, особено тези, които да деблокират помощта за Украйна”, заяви Тафров.

Близките на Навални не знаят къде е тялото му, Кремъл е обвинен в прикриване на следи

Създателят на Центъра за глобални и хибридни заплахи Иван Анчев коментира, че не очаква да има отрезвяване сред руснаците след смъртта на Навални. „Видяхме минорна реакция в обществото. Има единици достойни хора, които се осмеляват да изразяват позиция с риск за живота си”, коментира Анчев.

По думите на бившия заместник-министър на външните работи Милен Керемедчиев пропагандната машина е навлязла в живота на руснаците до такава степен, че едва ли може да се очаква вълна от протести. 70% от руските граждани искат спиране на войната с Украйна, но след като Русия окупира всички части на Украйна, които мислят, че им принадлежат, опозицията беше обезглавена с убийството на Навални”, заяви Керемедчиев.

Съпругата на Навални с първи думи след информацията за смъртта му (ВИДЕО)

Тафров каза още, че не очаква да се увеличи броят на критиците на Кремъл, тъй като страхът от това да те затворят или да изчезнеш е огромен. „Важно е свободният свят да оказва натиск върху този режим”, призова Тафров.

Според Иван Анчев образът на Юлия Навалная е подходящ да обедини опозиционно настроените хора в Русия.

Керемедчиев добави, че смъртната присъда на Навални е била подписана още през 2013 г., когато той се е явил на кметските избори в Москва и е получил 27% подкрепа.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase