Според депутата от ПП-ДБ е възможно да има и гъвкаво решение за членството ни

„Най-вероятно с малко няма да изпълняваме критерия за инфлация за членството ни в еврозоната. Това към момента изглежда най-вероятният сценарий”, заяви депутатът от ПП-ДБ в ефира на предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. По думите му може да има решение, което да ни позволи да влезем в еврозоната от 1 януари 2025 г., тъй като е въпрос на месеци да покрием изискването за ниво на инфлацията.

„Това е решение на Европейския съвет, което би трябвало да се вземе през декември 2024 г. Обикновено толкова кратък период между решение и влизане никога не е имало”, заяви Ганев.

Тагарев: От три седмици армията събира БТР-ите за Украйна от различни поделения

По думите му по критерия "инфлация" никога не е правен компромис при приемането на нови членове на еврозоната. „В нашия случай, дори при изключването на 4-5 страни от критерия „Най-ниска инфлация”, пак ще сме извън критерия, но тенденцията е, че към септември България ще е сравнима дори със страните с най-ниска инфлация в еврозоната”, заяви Ганев.

По думите му в средата на 2025 г. може да поискаме приемането ни в еврозоната от 1 януари 2026 г. 

Смъртта на Навални: Унищожи ли Путин последния мост за комуникация със Запада?

Той очаква инфлацията да намалее по естествен начин, което се случва в момента и не е нужно да се приемат нежелани мерки. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase