В Ловеч и Бургас се проведоха факелни шествия

Честването пред Паметника на Васил Левски в центъра на София и тази година се превърна в кулминацията на народното преклонение пред Апостола на свободата. В продължение на два дни хиляди хора поставиха цвете на мястото, където преди 151 години приключва земният път на Левски.

България се прекланя пред паметта на Апостола на свободата (ВИДЕО+СНИМКИ)

В своето слово президентът Румен Радев говори както за Апостола, така и за това, че сме във време на ротация, принципи и ценности. В церемонията в столицата взе участие и премиерът Николай Денков. 

„В оскотялото ни време на ротация на принципи и ценности, сред брокерите на държавност с тефтерчетата на нашата несвобода, Левски изглежда болезнено невъзможен. Но макар и недостижим, той никога не крачи самотен. Милиони българи продължават да отстояват неговите идеали – тихо, упорито, като най-чистата мяра за собствената си стойност. Именно тяхната мълчалива сила възпира онези, които, за да се приравнят с Апостола, опитват да го принизят до себе си. Не. Пътят към Левски е труден и стръмен и по него се върви с дела“, заяви държавният глава. 

"Да почетем Левски означава, че трябва да се борим всеки ден за свобода, за достойнство, за равноправие, за европейско развитие, за да бъдем равни на другите европейски народи. Това става с дела, а не с думи", коментира министър-председателят.

Радев: Левски изглежда болезнено невъзможен в оскотялото ни време на ротация на принципи и сред брокерите на държавност

Властите в Карлово и историци от града предложиха от следващата година честването на годишнината от гибелта на Левски да бъде само на една дата - 18 февруари. Заради една грешка през 1951 г. на страниците на вестник "Работническо дело" излиза статия, според която 19 февруари е денят. Разминаването идва от преминаването от стария към новия календар. 

Учениците от столичното 139-о училище бяха в четнически униформи в знак на почит. Държат оръжия, стоят храбро в името на Апостола. „За мен е чест да бъда на паметника, защото Васил Левски е бил много добър човек”, каза Самуел Римс.

„С четническа униформа сме облечени всички, за да отдадем почит”, посочи ученичката Йоана Николова. „Не трябва да забравяме тази дата, защото това е човек, който е подпомогнал да се освободим. Трябва да помним за неговите дела, затова денят е важен”, допълни Виктория Дюлгерова, ученичка в пети клас.

Денков за изказването на президента: Играта на думи беше много неподходяща днес

„Сигурен съм, че е бил много добър човек, защото е помагал и е рискувал живота си за България”, твърди петокласникът Атила Антонов. „Аз си го представям много достоен, хладнокръвен, да се впуска във всякакви неща, създавал е комитети, обикалял е света, бил е безстрашен”, каза Теодора Петрова.

Факелни шествия се провеждат в няколко града на страната. В Ловеч присъствието на политически партии на събитието е абсолютно забранено. Преди година посетителите бяха рекорден брой - 7 000 души, сега се очакват не по-малко. Те ще преминат през улиците на града, за да достигнат до най-големия паметник на Апостола на свободата. 

Вещи на Апостола се пазят в Казанлък от правнук на негов съратник

В Бургас две шествия, в различни точки на града, отдадоха почит на Васил Левски. В едното се включиха ученици и преподаватели от 13 училища. А другото беше водено от Организацията за закрила на българските граждани, които също изминаха пътя до паметника в Морската градина. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase