Искам да изчистя името си от този пасквил, заяви следователят Ясен Тодоров

Парламентарната комисия „Божанов” да изпрати в Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет информацията, с която разполага за магистрати, членували в клуба на Нотариуса, както и за връзки на Мартин Божанов с обвинители и следователи. Това решиха кадровиците, след като изслушаха днес апелативния прокурор на София и следователя Ясен Тодоров.

На изслушване са поканени и доскорошните заместник-районни прокурори, както и адвокат Александър Червеняков, представлявал изнудвани гръцки бизнесмени.

Прокурорската колегия на ВСС - с две ключови изслушвания, свързани с Нотариуса

Решението на кадровиците е единодушно и има за цел да придобие цялата информация, с която разполагат депутатите по отношение на списъка с магистрати, посещавали или членували в частния клуб на Нотариуса.

Следващата сряда те ще изслушат и четиримата доскорошни заместник районни прокурори, които хвърлиха оставки, след като ВКП започна проверка на Районната прокуратура. Бившият вече районен прокурор на София Невена Зартова получи второ дисциплинарно производство. То е заради груби и системни нарушения по разследвания, свързани с Петър Петров-Еврото.

Апелативният прокурор на София Радослав Димов сам е поискал да бъде изслушан в Прокурорския съвет, след като гръцки бизнесмени намесиха името му в скандала около Мартин Божанов-Нотариуса. „Искам, така да се каже, да си изчистя името и за пред мен, семейството ми и децата ми”, посочи той.

Аферата „Нотариуса”: Нови твърдения за преследване, тормоз и рекет (ОБЗОР)

Като бивш районен прокурор на София Димов бил чувал за Мартин Божанов. Но не го познавал лично.  „Чувал съм за него, разбира се, всички са чували в Районната прокуратура и в Районния съд, предполагам.  Знам, че е измамник”, заяви Димов. 

На изслушване пред кадровиците сам пожела да отиде и следователят Ясен Тодоров. Мотивът - появил се анонимен списък с магистрати, които посещавали частния клуб на Нотариуса и неговото име било сред тях.

„Това въобще няма характеристиките на документ. Точно по тази причина искам да изложа своите виждания по твърдяното по отношение на мен в този пасквил”, следователят.

Тодоров категорично отрече да е познавал Мартин Божанов. „Той не е бил страна, пострадал или обвиняем по дела, които аз съм водил. За първи път чух за това лице във връзка със запис, направен от Ивайла Бакалова”, допълни той.

Тодоров заяви, че не знаел къде се намира частният клуб на Божанов. „Истината е като мехурче въздух. Дори да го пуснеш на дъното на Марианската падина, то винаги ще изплува на повърхността”, смята той. 

В петък председателят на парламентарната комисия "Божанов" Никола Минчев оповести доклад, според който Нотариуса е изнудвал и семейството на бизнесмена Ветко Арабаджиев. Днес той не коментира темата. „Засега не искам да правя никакви коментари. Когато дойде време, ще чуете”, заяви Арабаджиев.

По първоначална информация Божанов им поискал 1 млн. лв., за да оправи проблемите им с правосъдието.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase