МВР започва проверки дали убитият Мартин Божанов - Нотариуса и хора от неговия кръг са изнудвали бизнесмени

Трусовете в съдебната система след разкрития за оказван натиск и търговия с влияние не спират. След като в сряда районният прокурор на София Невена Зартова и четирима нейни заместници хвърлиха оставки, днес те бяха одобрени. Същевременно, МВР започва проверки дали убитият Мартин Божанов - Нотариуса и хора от неговия кръг са изнудвали бизнесмени. За такъв случай разказа в ефира на NOVA гръцкият предприемач Йоаким Каламарис.

Преследване, тормоз и рекет: Пред NOVA говори жертва на групата на Нотариуса

За малко повече от 24 часа от Софийската районна прокуратура бяха подадени и одобрени пет оставки и назначен нов ръководител. Всичко това се случи във връзка с твърдения за влиянието на Нотариуса. В ефира на NOVA Каламарис заговори за сделка за имот, която станала повод за война между бизнеса и прокуратурата. По думите му български бизнесмен, който се занимава с горива, поискал да попречи на инвестиция в строителството на друг бизнесмен. Божанов изиграл ключова роля в това обвинението да се заеме с частния случай. Каламарис твърди, че схемата работела и през адвокат, близък с вече бившия районен прокурор Зартова, която днес запази мълчание.

След случая „Нотариуса”: Вълна от оставки в Софийската районна прокуратура (ОБЗОР)

Гръцки бизнесмен пожелал да закупи имот за 25 млн. евро, а друг инвеститор се включил в сделката. Посредник между тях е Каламарис. По думите му човек, занимаващ се с продажба на горива у нас, поискал да саботира сделката. Така се стигнало до натиск от страна на брокери в съдебната система, твърди Каламарис.

„Вместо да има търговски дела, по-евтино е да има сигнали в прокуратурата. Те се включват в групировката на Мартин Божанов. Нотариуса и Пепи Еврото са били в едни лагер”, твърди Каламарис.

Зартова пред NOVA: Нотариуса е имал влияние върху съдебната система, кръгът около Еврото също трябва да се разследва

Подадени са сигнали, започнала е прокурорска проверка, а на засегнатите са наложени мерки за неотклонение за 100 000 и 50 000 лв., както и възбрана да излизат от страната. Каламарис е категоричен, че Невена Зартова е била част от това.

„Това вече е дело на дясната ръка на Зартова- Борислав Георгиев, зам.-районен прокурор”, казва Каламарис.

Георгиев е един от четиримата заместници в Районната прокуратура, които вчера подадоха оставки и се разграничиха от Зартова. Пред NOVA той заяви, че не е бил дясната ѝ ръка, а просто е вършил работата си.

Като адвокат на кръговете за влияние Каламарис посочва Велимир Атанасов. Твърди, че и сега Атанасов е фактор. „Колко въведени жалби има от Атанасов в СРП и колко са успешни? 110%”, казва Каламарис.

В позиция до NOVA адвокат Атанасов отрече твърденията и пожела прокуратурата да направи ревизия на сигналите, подадени от него.

„Твърдя, че ако бъде извършена такава, всички ще можете да се убедите, че успеваемостта ми не е „110 процента“, както твърди Каламарис, а в пъти по-скромна. Сами ще си направите изводите за това доколко „влияя в СРП”, се казва в позицията му.

Каламарис свързва имената на адвокат Атанасов и подалата вече оставка районен прокурор на София. И заговори за интимна връзка между тях.

„Отношенията ми с Невена Зартова са само приятелски и колегиални. Никога не съм коментирал с нея дела, никога не съм я молил за каквото и да било във връзка с дела”, се казва в позицията на адвокат Атанасов.

Каламарис обвини и апелативен прокурор Радослав Димов, че предложил на адвокатите на гръцките инвеститори да им помогне за проблемите с прокуратурата.

„Категорично завявам, че твърдението за моето обаждане на адвокат за „решаване на проблеми” не отговаря на истината”, се казва в отговор.

След интервюто си пред NOVA, Йоаким Каламарис беше извикан в Софийската градска прокуратура за разпит. А МВР започва проверка на изнесените твърдения. Сигнал от гръцки бизнесмени имало в ГДБОП, като проверка е правена преди две години.

„Всички материали са изпратени на СГП. Твърдението е, че тази преписка не се е връщала в ГДПОБ”, заяви главният секретар на МВР Живко Коцев. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase