Предметите са закупени от най-различни групи иманяри

Антични предмети, изнесени незаконно от България, бяха върнати от ГДБОП у нас. Дирекцията предаде на Министерството на културата над 4000 археологически находки, станали обект на трафик.

Откриха 22 кг антични монети и предмети при проверка край „Дунав мост” (СНИМКИ)

България успява да си върне незаконно изнесените културни наследства след няколкогодишна съвместна работа с Италия, Германия, Канада и САЩ.  

„Предметите са закупени от най-различни групи иманяри. Изнесени са незаконно в Испания и оттам извършителите са ползвали обществени пощи и са ги изпратили в САЩ”, заяви Тигран Варданян от ГДБОП.

Иззеха антики и близо 40 000 лв. при акция в Шуменско

Най-ценният предмет е шлем, върнат след петгодишно разследване. Оказва се, че е станал притежание на американски милиардер. След разследването прокуратурата в Америка изземва от него над 180 предмета на стойност 70 милиона щатски долара.

„Шлемът е закупен за 200 000 щатски долара. Но незаконно продадените културни ценности се смята, че струват толкова, колкото един човек би платил за тях”, добави Варданян.

10 години затвор за мъже, откраднали картини и антики за близо 200 000 лв.

Находките ще бъдат почистени и изложени за посетители в различни музеи в страната. „Те са от различен исторически период. Имаме от Античността, Средновековието, както и такива от 17-18 век”, уточни Александър Трайков от Министерство на културата.

Колекцията от културни наследства включва византийски коруби и римски монети от сребро и мед. Преди да бъдат върнати в страната ни, са били продавани нелегално на висока цена в световен сайт за търговия.

Стажант-репортер: Габриела Георгиева

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase