"АКФ разкри двете мрежи - на Петьо Еврото и на Нотариуса", изтъкна той

Следващият главен прокурор трябва да го избира бъдещият Висш прокурорски съвет, съставен със сегашните промени в Конституцията. Това заяви Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд (АКФ) в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS, който коментира дали с него е било обсъждано да бъде следващият главен прокурор. „Няма как с мен да бъде коментирано подобно нещо. Това принизяване на дебата е вредно и контрапродуктивно”, заяви той.

„Главният прокурор ще продължи да бъде начело на институцията, която си запази пълната и неконтролирана обвинителна функция в България. Конституцията трябваше да разчупи този монопол. Голямата неконтролирана и небалансирана власт на главния прокурор остана. Позицията на главния прокурор ще продължи да бъде важна. В институцията Прокуратура има действаща институционална култура. Тя няма да се промени от днес до утре”, смята Янкулов.

Славов: Поставя се въпросът кой може да разследва, когато среди от прокуратурата и съда са поставени в зависимост

Юристът е категоричен, че съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов няма и никога не е имал нищо общо с Антикорупционния фонд. Той допълни, че АКФ има борд, директор и цялата му дейност е публична.

Според Янкулов напрежението и споменаването на името на Фонда и искрите между партиите са по повод избора на състава на регулаторите. „Виждаме сериозни турбуленции в съдебната система след убийството на Мартин Божанов – Нотариуса”, допълни Янкулов.

Той отхвърли мнението, че АКФ прави избирателно своите разследвания. „Двете големи престъпни мрежи за неправомерно влияние в правосъдието – на Петьо Петров-Еврото и на Мартин Божанов-Нотариуса бяха разкрити в резултат на работата на нашата организация. Не на антикорупционните органи и институции, които имат голям бюджет”, допълни Янкулов.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase