Това ще стане в срок от два месеца, обави Корнелия Нинова

Ще има избори в софийската и бургаската организации в двумесечен срок отсега. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след пленума на партията. "В София градската организация не изпълни решение на Националния съвет. Даваме възможност на социалистите да решат какви ръководства да си изберат. Ще се гласуват 24 районни председатели и градско ръководство. Националният съвет не изключва и не наказва никого. Това е най-справедливо и демократично. Анна Янева ще ръководи работна група за изборите", допълни тя.

Нинова допълни, че общинските съветници в София не са изключени нито от партията, нито от пленума. Наложи се да вземем това решение поради неизпълнение от градското ръководство на решение на Националния съвет - по нашия устав е задължително за всички организации в страната, каза лидерът.

Тя отрече обвиненията за липса на кворум и обясни, че някои социалисти от страната са закъснели. Поради възникналото напрежение даваме възможност на социалистите в София да решат какви ръководства искат, каза още Нинова.

БСП решава: Ще бъдат ли наказани общинските съветници, гласували за кандидата на ПП-ДБ-СС

Съветниците от БСП подкрепиха кандидатурата на Цветомир Петров за председател на СОС, вместо да издигнат и подкрепят свой кандидат, както бе спуснато от партията. Причина за сваленото доверие от страна на ръководството на партията бе, че подкрепилите новия председател на СОС вече "не представляват партията".

Преди това Иван Таков обвини ръководството в саботаж на евровота и заседание без кворум. Нинова отговори - Националният съвет е взел най-демократичното решение, при това напълно легитимно. Преди да чуе тежката дума на съвета, лидерът на градската организация атакува ръководството, като ги заподозря в саботаж.

"Чувам изключително притеснителни неща, като например слухове, че имало идея за отчетно изборен цикъл в цяла София. И това три месеца преди евроизборите. Това вече започва да прилича на тежък саботаж. 700 партийнни организации, 24 районни организации и градският съвет да започнат отначало", заяви Таков.

На брифинга след заседанието стана ясно и, че БСП е направила и оценка на деветте месеца живот на правителството. "От 80 закона са приели 11. Това е резултатът от правителството. Искаме оставка и избори 2 в 1. Характеризира се с липса на морал, национално предателство, лобизъм в полза на частни интереси, узаконяване на корупцията. Правителството има две програми - официална - фалшива, с пет приоритета Шенген, еврозоната, ПВУ, намаляване на инфлация, публичност при обяествени поръчки. По нито един няма съществен напредък", смята тя. В неофициалната програма по думите ѝ няма нищо за борба с корупцията. Съдебната реформа също е в посока овладяване на прокуратурата, посочи лидерът на БСП.

Гьоков: Бихме предложили свои кандидати за регулаторите, ако имаме подходящи експерти

Нинова разкри, че на пленума е приет и проект на европейска платформа за изборите. Той ще бъде допълван и обсъждан в партията. Подкрепяме Никола Шмид за общ кандидат на социалистите за председател на ЕК. Кристиан Вигенин от своя сподели, че единодушното вземане на решения в ЕС трябва да остане в сила, особено за изключително чувствителните въпроси.

"Ние сме против закриване на ТЕЦ, докато не бъдат изградени заместващи ядрени мощности. Развитието на ВЕЦ пък трябва да бъде ускорено. Въглищните райони може да се превърнат в икономически зони с намалени данъци. Искаме специална защита на земеделците, заради ефектите от войната. Нужно е създаване на здравен съюз в здравеопазването. Предлагаме Европейска агенция за развитие и управление на изкуствения интелект", обобщи той. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase