Според демонстриращите истинските причини за решението на Светия синод се прикриват

Свещеници и миряни от Сливенската митрополия излязоха на протест. Повод за недоволството им е вчерашното касиране на избора на нов сливенски митрополит и решението новата процедура да извърши единствено Светият синод.

По обед при протестиращите дойдоха и хората, които са подали жалбата в Светия синод срещу местния избор на епископи за митрополитския пост от миналата седмица.

Светият Синод отлага избора на нов Сливенски митрополит

„Епархийските избирателни събрания, създадени паритетно от клирици и миряни, извършват избор на двама кандидати по такъв начин, че последващият избор на Светият синод да бъде насочен в определена посока. Затова Светият синод прие наредба, според която вече сам ще избира между достоизбираемите епископи митрополити на епархийските овдовели или овакантени престоли”, заяви старозагорският митрополит Киприан, говорител на Светия синод.

Според протестиращите истинските основания за касиране на избора се премълчават.

„Те обвиняват нас избирателите, казвайки, че ние сме тълпата и в избора умишлено сме сложили дядо Михайл. На второ място, това са 10 кандидати, които Светият синод ни ги изпрати. Там е допусната някаква грешка. Смятаме, че някой ги е подвел. От 150 години е дадено правото на миряните и свещениците да избират митрополита. Сливенска митрополия е на 150 години”, заяви отец Петър.

„Порочната практика е следната: Гласува се за един фаворит и за един, който не е избираем в кавички, разбира се. Синодът отдавна не харесваше тази практика и реши да сложи край на това нещо и, Слава Богу, че това се случи. Те искат да запазят статуквото”, заяви отец Евгени.

Въпреки протеста Светият синод обяви, че ще проведе избор на нов сливенски митрополит на 13 март.

Гледайте и още във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase