Ако темата за външно министерство тогава още стои, отиваме на предсрочни избори, заяви лидерът на ГЕРБ

В рамките на десетина дни ще изготвим коалиционно споразумение. Това обяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. То ще е за следващите три години на управление.

„Внимателно прочетох техния меморандум. Ние сме отговорна партия, повече в такива сглобки, няма да участваме. В  рамките на 10 дни ние изготвяме едно коалиционно споразумение. То започва от мандата, през МС, защото се явяваме на парламентарни избори не за регулатори, а за управление и състав на МС. Ще предложим пропорционално с еднакво носене на отговорност, с право на вето и нов преглед на министри”, каза Борисов.

„Първо започваме темата с министрите. Договаряме се за министрите – пропорционално, на базата на електоралната тежест, изразена през депутатите в парламента”, каза Борисов. Споразумението ще е с хоризонт на управление 3 години, стана ясно още от думите на Борисов. „Всичко трябва да бъде разписано”, допълни той.

Петков за коалиционното споразумение: Призовавам ГЕРБ да работят по-бързо и по-старателно

„Понеже те са много голямо ръководство, нашият документ ще се мъчим да е съвършен и точен, но тогава ще го предоставим на колегите за обсъждане. Никой не ни е забил датата 6, 7 или 8 март. Денков си дава оставката, но както каза Христо Иванов до април имаме време. След това ще го обсъждаме с ПП. Крайният срок за разбирателство е два месеца преди евроизборите”, обясни Бойко Борисов.

„Ако темата за външно министерство тогава още стои, отиваме на предсрочни избори", каза още Борисов. 

"Първо започваме темата с министрите, договаряме се с тях, пропорционално с електоралната тежест, изразена чрез депутатите в парламента", каза Борисов.

„Предложението за министър по европейските въпроси и така министрите да станат от 19 – 20, бих го подкрепил, защото лесно ще се разделят 10 на 10 министри”, каза Борисов.

Това е единственото възможно и за нас, и за тях. Не виждам алтернатива да работим с БСП, „Възраждане” или който и да е, коментира Борисов.

"Някъде след конгреса на ЕНП в Букурещ ще бъдем готови да седнем с колегите да предоставим управление на държавата в следващите три години", коментира още Борисов.

Плюсът на това, което готвим като документ, е, че дори след избори, ще имаме основа за следизборни разговори за ново управление, коментира лидерът на ГЕРБ.  

Денков: Български войски няма да отидат в Украйна

Преди това той коментира и визитата на българската делегация в Украйна. „Зеленски очакваше военната помощ, която българският парламент гласува, а получи меч”, заяви той. „Доста конфузно се получи в последствие. Но който се занимава с външни работи, трябва да се готви малко повече, когато се правят подобни важни визити”, заяви Борисов.

„А министърът на отбраната Тагарев ни махаше от Версай, пак от подобна конференция”, каза Борисов.

„Когато се заговори от премиера Денков, че ще предостави на парламента да разгледаме съответното споразумение – двустранно между България и Украйна. Зеленски веднага каза какво има предвид – съвместно производство на оръжия, обучения и всичко останало. Това беше решено в парламента и трябваше да е вече в Украйна. При тази конфузна ситуация, възпали хората. Затова и ген. секретар на НАТО заяви, че няма планове за изпращане на войски в Украйна. ЕС няма решение за изпращане на войски в Украйна, заяви говорителят на ЕК. Самоволни, самохвални, желаещи да си използват последните дни да пътуват”, каза Борисов.

„БТР-ите са пуснати от МВР, но са си още тук. А ние отиваме да подаряваме мечове. Цинично е”, каза Борисов.

Той подчерта, че министрите имали много командировки.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase