Камбаните на църквите в цялата страна удариха 57 пъти - колкото е броят на загиналите

Сблъсъци между протестиращи и полицията избухнаха в Атина и Солун. Използвани са коктейли "Молотов" пред парламента, а органите на реда са отвърнали със сълзотворен газ и зашеметяващи гранати. Днес се провежда многохилядна демонстрация на първата годишнина от трагичната железопътната катастрофа в прохода Темпе край Лариса, при която загинаха 57 души. 

Железопътните услуги в Гърция спряха, а кораби останаха в пристанищата край Атина в сряда, след като служителите в железниците прекратиха работа, за да отбележат годишнината от най-смъртоносната влакова катастрофа в страната с искания за справедливост и по-големи увеличения на заплатите, предаде „Ройтерс”.

Снимка: БГНЕС

На 28 февруари 2023 г. пътнически влак от Атина за Солун се сблъска челно с товарен влак в прохода Темпе край Лариса, Централна Гърция. В катастрофата загинаха 57 души. Трагедията беше последвана от масови протести заради това, което мнозина разглеждат като резултат от десетилетия пренебрегване на железопътния сектор в Гърция.

Камбаните на църквите в цялата страна днес удариха 57 пъти – толкова, колкото е броят на убитите при катастрофата, много от които бяха студенти, завръщащи се у дома след дълъг уикенд. 

Външният министър на Гърция: Влизането на България в Шенген ще даде тласък в отношенията ни

Снимка: БГНЕС

Протестиращите, които са от железопътни и болнични служители до моряци и училищни преподаватели, се включиха в 24-часовата стачка на най-големия профсъюз в държавния сектор в Гърция АДЕДИ, който представлява около половин милион работници.

Много от тях, включително студенти, започнаха да се събират на различни места в центъра на Атина, докато се подготвяха за шествие към гръцкия парламент. Някои от тях издигнаха черен транспарант с надпис: „Ние не забравяме, искаме справедливост".

Началникът на гарата в Лариса беше арестуван часове след катастрофата. Гръцкото правителство казва, че е вероятно съдебният процес по случая да започне през юни.

Снимка: БГНЕС

Много оцелели и роднини на жертвите обаче заявяват, че политиците, които са защитени от гръцкото законодателство от наказателно преследване и които само парламентът може да разследва, също трябва поемат отговорност за недостатъците в системата за безопасност.

Скърбящи семейства и оцелели от катастрофата ще присъстват на панихида на мястото на катастрофата в долината Темпе по-късно днес.

„Жалък, неприемлив, неисторически”: Сериал за Александър Велики разгневи гърците

Демонстрантите протестираха и срещу недостатъчното според тях увеличение на заплатите в публичния сектор - първото след 14 години. Работниците казват, че увеличенията не са достатъчно големи, за да компенсират въздействието на нарастващите разходи за живот. Вместо това те искат повсеместно 10 процентно увеличение и по-голямо наемане на служители.

Консервативното правителство на управляващата партия "Нова демокрация" увеличи минималната месечна заплата с 20 процента до 780 евро, откакто встъпи в длъжност през 2019 г., и обеща да я вдигне до 950 евро до 2027 г. Месечните заплати в страната обаче все още изостават от средното за Европейския съюз.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase