Действията са свързани с Акта за цифровите услуги (DSA)

Започна да се прилага много модерно европейско законодателство, което цели по-ефективна защита на правата на потребителите в цифровото пространство. Държавите членки следва да предприемат и допълнителни мерки. В България е определен органът, който ще се занимава с надзора на доставчиците на посреднически услуги във връзка с Акта за цифровите услуги (DSA) - Комисията за регулиране на съобщенията. Той може да подобри безопасността в интернет пространството и защитата на основни права. Това заяви за „Денят на живо” университетският преподавател доц. Деница Топчийска.

ЕС прие правила за незабавните картови плащания в евро

„Идеята е да имаме повече защита, когато използваме онлайн платформите, социалните медии, онлайн магазините и въобще пространства, в които се споделя съдържание. Националноправната защита винаги можем да използваме, за да уведомим при фалшив наш профил. От съответната платформа можем да поискаме ограничение или спиране на достъпа до акаунта. Социалните платформи много често се бавиха при отговор на запитвания, когато потребители уведомяват при злоупотреба с профилите им. Новото, което се въведе, са сроковете. Актът за цифрови услуги изисква социалните медии да предвидят специално съдържание, подпомагащо потребителите за бърз и безпристрастен начин на реакция”, коментира тя. 

По думите ѝ актът е започнал да действа паралелно с общия регламент за защита на личните данни. „Адресати на задълженията продължават да бъдат ангажирани и с регламента. Паралелно трябва да предоставят защита на личната информация и да гарантират свободата на изразяване в рамките на закона. Бяха наложени множество глоби за липса на защита на личните данни. Tече инициатива, която предвижда приемане на специален регламент, свързан с обозначаване на политическа реклама. Нужни са и ясни критерии за определяне на персонализирано съдържание", спомена доц. Топчийска. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase