Потребителите ще могат да осъществяват преводи в евро в рамките на 10 секунди по всяко време

Съветът на Европейския съюз прие регламента, с който се въвеждат незабавните плащания в евро за бизнеса и потребителите. Той ще позволи на хората да прехвърлят пари в рамките на десет секунди по всяко време на денонощието, включително в извънработно време, не само в една и съща страна, но и в друга държава членка на ЕС.

Доставчиците на платежни услуги ще трябва да предоставят незабавните плащания при същите такси, които прилагат за стандартните преводи в евро, предвижда регламентът.

Новите правила ще влязат в сила след преходен период, който ще бъде по-кратък за държавите от еврозоната и по-дълъг за страните извън нея.

Нови правила предвиждат по-нисък таван за плащанията в брой в ЕС

Съгласно новите правила доставчиците на незабавни плащания ще трябва да проверят дали IBAN и името на бенефициента съвпадат, за да предупредят платеца за възможни грешки или измами, преди да бъде направена трансакция. Това изискване ще важи и за редовните трансфери.

С отделно решение Съветът е приел и нови правила за подобряване на европейските капиталови пазари и укрепване на защитата на инвеститорите в ЕС.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Пламен Пенчев, БТА