Темата коментираха Диана Русинова и Алекси Кисяков

10% ръст в броя на катастрофите е регистриран от началото на 2024 г. Жертвите са с 15 на сто по-малко. България заема трета позиция с близо 78 жертви на 1 млн. души население. В тунел „Железница“ пък само за седмица са регистрирани близо 600 нарушения. Темата за безопасността по пътищата коментираха Диана Русинова от Европейския център по транспорти политики и бившият шеф на КАТ Алекси Кисяков в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Спиране и движение назад: Над 560 са нарушенията в тунела „Железница” само за седмица

Русинова каза, че не е нужно да се стои пред и вътре в тунелите с камера за измерване на скоростта, тъй като съоръжението е оборудвано с нужната техника. Тя е на мнение, че България изостава по приоритетите, заложени от ЕС за безопасност по пътищата – добра инфраструктура, борба с дрогираните и пияни шофьори, подобряване на медицинското обслужване и въвеждане на мерки за подновяване на автомобилния парк. Русинова посочи още, че има какво да се желае и от обучението по време на шофьорските курсове. Експертът допълни, че държавата трябва да се ангажира с тези въпроси.

Кисяков каза, че голяма част от катастрофите са предотвратими. По негови думи жените са по-добри шофьори от мъжете. Той призова да обърнем внимание на личната си отговорност на пътя.

Повече гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase