Тази година стойността на определени сортове за садене на места надхвърля осем лева за килограм

Рекордно скъп е арпаджикът в началото на пролетния сезон, отчитат търговци. Тази година цената на определени сортове за садене на места надхвърля осем лева за килограм. 

Пазарен ден във Вършец. На масите има от плодове и зеленчуци, до сирене, семена и лук за засаждане. Най-голям наплив има за арпаджика.

„Цената на лука ми се вижда висока, защото сме с малки пенсии. Въпреки това съм на 86 години и съм си купила един килограм да си насадя, защото два лева е другия лук и той не е качествен, той е за салата, не е за готвене“, споделя Димитрана Гуцина.

С любов от Венеция: Тайната рецепта на паста "Вонголе"

Тази година цената на арпаджика е драстично нагоре, коментират клиенти и търговци.
Масово лука за садене в зависимост от сорта се продава между 6,50 и 9 лева за килограм.

„Може би с два лева е нагоре за килограм, цена от производителите. Някъде с два лева са го вдигнали за два месеца. Сред причините за завишената стойност на изкуствения тор, както и труда за производството на този арпаджик“, сподели Иво Христов - продавач.

„Тук за две седмици скочи с лев и 50 арпаджикът. Румънците са се научили да купуват от България. На борсата в Първенец масово изнасят нашият лук в Румъния, защото те нямат такъв“, посочи Валентин Методиев, който също е търговец.

„За садене си купих един килограм за 7,50 лева. Цената е висока, но навсякъде е такава“, каза Евгения Борисова.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase