Всички неделни училища със специална програма

Германия е една от най-желаните страни за живот зад граница за българите, избрали да създадат дом в чужбина. Тук във всеки по-голям град шансът да чуете българска реч не е никак малък, както и да намерите български магазин, неделно училище или курс по народни танци.

На места, където има концентрирана българска общност може да откриете дори цели български квартали, с фризьорски салон, баничарници, магазини и ресторанти.

Въпреки това е трудно да се каже точно колко са българите в Германия. Според официалната статистика за 2022 г. откогато са и последните данни те са около 400 000 души. Но по всяка вероятност броят им е много по-голям, защото към тази група не са включени българите с двойно гражданство или тези отказали се от българското си гражданство.

Знакови сгради в Лос Анджелис, Сиатъл и Финикс грейнаха в бяло, зелено и червено (ВИДЕО)

Ето и какво ще се случи там на националния ни празник. За първи път на централния площад в Щутгарт ще се съберат българи, живеещи в града и околностите и ще се хванат на хоро. Организацията е на българския фолклорен клуб в града „Балкан Денс“.

Те ще раздават и мартеници на минувачите в центъра на Щутгарт. Ще създадат и щанд, на който чужденците ще могат да се запознаят с българския ни фолклор и култура.

Български неделни училища също ще отбележат празника. В училище „Дора Габе“ в Мюнхен децата ще празнуват с песни, стихове и истории в учебните часове.

В училище „АЗ Буки Веди“ в Кьолн пък ще отбележат празника с хоро в голямото междучасие, както и със съпътстващи дейности в часовете.

Най-малките от детската градина, подготвителната група в дружество „Дунав“ в Дюселдорф също проведоха специално занятие, на което се запознаха с традицията на българската мартеница и националния ни празник.

 Слушаха българския химн, говориха за паметника, издигнат в чест на героите, вълнуваха се за битката при прохода Шипка и запомниха вечното му име.

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 3 МАРТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase