Съдът остави в ареста обвинения за заплахи срещу магистрати и политици

Софийският районен съд остави в ареста Илко Захариев, станал известен като Червения пират. Той е с обвинение за закани за убийства срещу съдия Владислава Цариградска, вицепремиера Мария Габриел, както и други политици и бизнесмени. В съда стана ясно, че 35-годишният мъж е лежал два пъти в психиатрични заведения.

Когато го арестуват, Захариев носи 3 големи чанти, пълни с книги, каза служебният му адвокат Георги Георгиев.

„Държеше една огромна книга на Адам Смит. Попитах го какво да му донеса и той ми каза „Ако може Шекспир от чантата”, коментира Георгиев.

Червения пират - 35-годишен мъж, от ноември живеел в София (ВИДЕО)  

В съдебната зала обвиняемият заяви, че точно преди да го задържат е намерил телефоните в кош за рециклиране в столичен мол. По думите му  той продава намерена техника на сервиз, за да си купи материали за чертане, защото „се занимава с математика, а не с престъпления”.
„Това е един психично болен човек. Бивш отличник от математическа гимназия”, поясни Георгиев.

Според адвоката му Захариев не е правил пълни самопризнания и не е изпращал от 3 телефона заплахи към магистрати, политици и бизнесмени.

„Истинската работа на разследването и Прокуратурата е да установи -кой е закупил тези смартфони и кой е заплащал за тях. Този човек няма една стотинка”, допълни адвокатът му.

Версията, че Захариев е намирал техника в кошчета, за да я продава, потвърди и мъж, с когото се срещат ден преди да бъде задържан. Той пожела анонимност, бил е разпитан и от полицията.

„Той е непредсказуем, непукист. Няма да сподели нещо ако прави. Той може да ги е писал тези съобщения, но според мен са само закани. Не мисля, че е опасен”, заяви мъжът.

Предстои да бъде направена и психична експертиза на Захариев.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase