Според властите той е ползвал публични мрежи за достъп до интернет

Задържаха така наречения "Червен пират", който отправял заплахи на магистрати, политици и публични личности. Мъжът е арестуван снощи. Направил пълни самопризнания.

По първоначални данни той страда от психично заболяване. Преди няколко месеца отново е бил задържан заради отправени заплахи. Какво се знае за Червения пират и за мотивите му

35-годишният Илко Захариев е Червеният пират. Той е родом от Сливен, но от ноември миналата година живее в София. Води скитнически начин на живот, казват от полицията. По техни данни, заплахите са писани от телефона му и са изпратени на служебните мейли на магистрати, политици, бизнесмени. Адресите вземал от сайтовете на съответните институции. За да ги изпрати, използвал зони със свободен достъп до интернет. Софийската районна прокуратура вече е повдигнала обвинение на Захариев. Той ще отговаря за закана за убийство. Предстои да бъде изследвано психичното му здраве. А в неделя се очаква Софийският районен съд да реши дали да го остави в ареста.

Той е използвал поне 15 електронни адреса, за да отправя заплахи по пощата към съдия Владислава Цариградска, вицепремиера Мария Габриел, министрите Калин Стоянов и Тодор Тагарев, шефа на НАП, както и директора на СДВР. Захариев е направил самопризнания, че лично ги е писал.

"Установихме свързаността между всички пощенски кутии, които се припокриваха. Някои от тях е използвал в месеците преди това, когато не е бил на територията на столицата. Досега не е установено да има съучастници", заяви ст. комисар Владимир Димитров - директор на дирекция "Киберпрестъпност" в ГДБОП.

От полицията твърдят, че Захариев избирал жертвите си според това колко обществено активни са в момента. Нямало установен алгоритъм на действията му, казват разследващите.
"Нито има лица от криминалния контингент, с които той има комуникация, нито някакъв политически нюанс. Той е изключително антисоциален, няма лица с които да контактува или комуникира", обясни  гл. комисар Атанас Илков - директор на ГД "Национална полиция".

Мъжът от няколко месеца живее в София, няма постоянен адрес. Не е ясно как се е издържал, нито как е успявал да плаща двата телефона, през които да изпраща заплашителните мейли на електронната поща. По първоначални данни е вземал заеми, казват антимафиотите.
Илков сподели, че задържаният страда от определено психично заболяване, което към момента не е установено.

ПЪРВО ПО NOVA: Вижте снимка на Червения пират

„Установихме, че там има свободен интернет, който той е ползвал. Чрез мобилен телефон той е отправял заплахи към публично известни личности. Те са отправени основно на административните адреси на тези лица, като няма ползвани лични имейли и адреси, които те имат за кореспонденция”, заяви Илков.

Той е бил задържан около 20:30 ч. в района на Боянските гробища, не е оказал съпротива, направил е и самопризнания. У него са открити доказателства - 2 мобилни телефона, които са съотносими към извършената от него престъпна дейност”, коментира Илков.

Задържаха Червения пират, той призна вината си

Преди няколко месеца Захариев е бил задържан за същото престъпление. Сега заплахите са писани в последните около 2 седмици. "Накрая на мейла обикновено пише "имам пистолет, имам автомат, ще ви застрелям, ще ви застрелям. Пускал е мейли към политици, към шефа на НАП, към съдия Цариградска, към министри, към отделни фирми", допълни Димитров.

Това не е първият случай, при който бездомен се оказва обвинен за извършване на тежки престъпления. През 2016-та година скитник беше уличен за палежа на емблематичните за Пловдив тютюневи складове.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase