От ранни зори хиляди хора започнаха да се събират на връх „Шипка”

146 години след подписването на Сан-Стефанския мирен договор, България празнува своята свобода. В цялата страна се проведоха тържествени церемонии.

СНИМКИ ОТ ЧЕСТВАНИЯТА НА ПРАЗНИКА ВИЖТЕ ТУК

В София отбелязването на празника започна с издигане на националния флаг. Прозвучаха топовни салюти, а пред Президентството беше извършена тържествена смяна на караула.


Малко преди 11.00 ч. почетният караул беше построен. Пред министър-председателя Николай Денков беше направен рапорт. В името на единството на нацията беше поднесен венец от държавните институции в памет на загиналите за свободата на България. Думата – обединение, беше посланието и на премиера на 3 март.

„Днес е ден, в който трябва да се обединим и да говорим само за това, което ни обединява”, заяви той.

Президентът от зарята-проверка в София: Да бдим над суверенитета на родината

Пред делото на героите, защитили свободата с живота си, се преклониха малки и големи. От ранни зори хиляди хора започнаха да се събират на връх „Шипка”, за да се изкачат по 900-те стъпала към Паметника на свободата. Посрещаше ги караул на Клуб „Традиция“, облечени и въоръжени като български опълченци от Руско-турската освободителна война.

„Стъпили сме на пръстта на героите дали живота си за свободата на България. Преди 146 години българинът за първи път е имал възможност да каже, че страната ни е свободна”, коментира Николай Байнов от клуб „Традиция“.

Сред най-малките патриоти бяха и 40 деца от Петрич – млади планинари, които вече са покорили върховете на всички български планини.

„Нашата идея е да посветим два дни на Освобождението на България. Да научим, видим, чуем и помним. Тези деца миналата година изкачиха всички 39 върхове на планини в България”, заяви Гергана Сандъкчиева, член на клуб „Млад планинар“.

За мнозина обаче денят беше пълен с разочарования. Заради тежкия трафик и затварянето на прохода „Шипка” много хора така и не стигнаха до Паметника на Свободата или опитаха да го направят пеша. Проходът бе отворен за автомобили в 06.00 ч. Още тогава опашките с желаещи да се качат на върха бяха километрични.

Няколко часа по-късно проходът бе затворен временно, защото не можеше да поеме трафика от коли, което ядоса много от отишлите на „Шипка”.

София отбеляза Трети март с тържествена церемония (ВИДЕО)

По повод 3 март президентът Румен Радев и председателят на Народното събрание Росен Желязков отправиха слово от Паметника на свободата.

Според Желязков няма друго място, което толкова ясно да олицетворява националната гордост и идеал.

„Този връх изчиства срама от челото на България, както казва Иван Вазов. Тази земя е пропита с кръвта на българските опълченци, на руските воини, на воините от Румъния, Сърбия, Черна гора, Украйна. Тази земя е символ на стремежа за свобода”, заяви той.

Денков: В днешния ден трябва да се обединим

И тъкмо тази земя днес ни задължава да бъдем мъдри, добави председателя на народното събрание.

„Да надмогнем злободневието на деня, за да бъдем достойни за тези които дадоха живота си. Да пребъде България – от урва на урва и от век на век – Да живее родината ни”, каза още Желязков.

От своя страна Румен Радев изрази гордостта си от това, че толкова много българи са се качили на „Шипка” за празника.

Желязков: Днес е ден за памет, благодарност и национална гордост

В речта си, президентът припомни, че точно там, пред очите на целия свят, с камък и кръв е било предначертано бъдещето на страната ни. И поясни, че смята, че точно 3 март трябва да е националният празник на България.

„Затова съм тук - да ви благодаря на всички вас, че обединени опазихте националния ни празник от посегателства. Светлината на чистите ви помисли разпръсна лепкавата политическа мъгла под върховете на българското минало. И ние няма да забравим, че проповедниците на нихилизма и разделението отстъпиха пред силата на 3 март. Няма да предадем заветите на своите предци. Вечна памет на героите – да живее България”, допълни Радев.

ВСИЧКО ЗА ЧЕСТВАНИЯТА НА 3 МАРТ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase