Проучвания показват, че надпреварата на изборите в Истанбул ще бъде напрегната

Фалшиви новини и изкуствен интелект предизвикват тревога преди изборите в Турция, разказва Voice of America (VOA). В социалните мрежи се разпространява видеоклип, генериран от ИИ, в който сегашният кмет на Истанбул хвали турския президент Реджеп Ердоган за постиженията му в града.

Социологическите проучвания показват, че надпреварата за най-големия град в Турция е много напрегната. Независимите медии предупреждават за заплахата от подобни фалшиви новини, тъй като основните медии, които са под контрола на правителството, не проверяват автентичността на видеоклиповете.

Ердоган: България е съюзник и приятел на Турция

Експерти казват, че фалшивите видеоклипове могат да се разпространяват като реклами и обикновено не се публикуват в новинарски сайтове, но достигат до милиони. „Когато попитате хората дали кметът на Истанбул действително е хвалил държавния глава, те отговарят с "да", допълват специалистите.

По време на президентските избори миналата година Ердоган използва фалшив видеоклип, на който се вижда как опонентът му е с лидери на кюрдската сепаратистка групировка ПКК, която се бори срещу турското правителство. Организациите за защита на правата на човека предупреждават, че независимите медии в Турция все по-често се сблъскват с нови заплахи.

"Тези нови престъпления, свързани с дезинформацията, започнаха да се появяват често в различни наказателни и съдебни преследвания“, казват специалистите.

Съдебното преследване на местни медии по силата на така наречения "нов закон за дезинформацията" превръща международните източници на новини в основен фактор за разкриване на фалшивите.

Още една емблематична църква в Истанбул става джамия

Турските власти блокират достъпа до интернет на чуждестранни новинарски източници като „Дойче веле“ и „Гласът на Америка“, които предават информация и на турски език. Достъпът до тези портали е възможен само чрез виртуална частна мрежа, която заобикаля забраната.

"Ограничаването на достъпа до интернет се превърна в своеобразен модел за режимите и авторитарните правителства. По целия свят наблюдаваме увеличаване на използването на виртуалните частни мрежи, особено в страни като Турция“, казват експерти.

Сега обаче турските власти ограничават и някои от най-често използваните виртуални частни мрежи. Доставчиците ще продължат да инвестират в технологии, които могат да позволят на хората да използват свободно интернет. Независимите медии обаче предупреждават, че водят обречена битка срещу фалшивите новини.

"Като алтернативна медия за нас не е възможно да се борим срещу тях. Екипите ни са много ограничени - до 20 души, може би дори 15, това е максималният брой, а срещу нас стои цяла армия“, допълват експертите.

Тъй като социологически проучвания показват, че надпреварата на изборите в Истанбул ще бъде напрегната, анализаторите предупреждават, че опасността от фалшиви новини вероятно ще нарасне, а това ще увеличи натиска върху независимите медии, допълва Voice of America (VOA).

Изборите за местни органи на властта във всичките 81 окръга в Турция ще се проведат на 31 март. Най-оспорвана ще бъда надпреварата в Анкара и Истанбул.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA)