Тя беше музей в продължение на близо 80 години

Властите в Турция съживиха плановете си за превръщането на още един важен византийски паметник – църквата „Хора”, в джамия, пише агенция „Фокус”, цитирайки Yeni Safak. Очаква се джамията да отвори врати за мюсюлмани за петъчната молитва на 23 февруари.

Планът за преустройство на църквата, която беше музей в продължение на близо 80 години, датира от 2020 година, когато турският президент Реджеп Ердоган издаде указ за превръщането на църквата „Света София” в джамия. Тя беше тържествено открита за мюсюлмани през юли същата година, но плановете за църквата „Хора” бяха отложени, за да бъде извършена реставрация на обекта.

Превръщането на „Света София”, обект на световното наследство на ЮНЕСКО и мощен символ за православните християни по света, предизвика международно недоволство и доведе до допълнително напрежение в напрегнатите връзки между Атина и Анкара, коментира гръцкото издание Kathimerini.

Чужденците ще плащат 25 евро такса за посещение на „Света София” в Истанбул

Църквата „Хора” или „Светия Христос Спасител” е друг емблематичен паметник, включен сред шедьоврите на Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. Построена е в началото на IV век като част от манастирски комплекс извън стените на Константинопол. Възстановена е през XI век, но по-късно се срутва частично – най-вероятно заради земетресение. Сегашната структура датира предимно от XIV век.

„Мозайките и фреските, поръчани от византийския хуманист и поет Теодор Метохит, формират един от най-пълните ансамбли на късновизантийското изкуство, оцелели в Истанбул”, според заключенията на ЮНЕСКО.

Църквата „Хора” е първата, която е била разграбена, когато османците завладяват града през 1453 година. Превърната е в джамия при султан Баязид II в началото на XVI век, когато е преименувана и към структурата ѝ е добавено минаре. Сградата е определена за музей от турското правителство през 1945 година.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Агенция "Фокус"