Вредните енергийни емисии в Европейския съюз са намалели с почти 9%

Глобалните емисии на въглероден диоксид (CO2), свързани с енергетиката, миналата година са достигнали рекордно високо ниво. Увеличили са се с 410 милиона тона, или 1,1%, до 37,4 милиарда тона. Отчасти това се дължи на използването на изкопаеми горива в страни, където сушите възпрепятстваха производството на водноелектрическа енергия. Това съобщи Международната агенция по енергетика (МАЕ) в своя последен доклад, цитиран от „Ройтерс”.

Глобалното разширяване на чистите технологии като вятърни, слънчеви и електрическите превозни средства помага за ограничаване растежа на емисиите. Но рестартирането на китайската икономика след COVID пандемията, увеличеното използване на изкопаеми горива в страни с ниско производство на водна енергия и възстановяването на авиационния сектор доведоха до цялостно покачване на вредните емисии, се казва в доклада на МАЕ.

Инвестициите на САЩ в климатични технологии скачат в пъти

Според него ходовете за заместване на загубеното водноелектрическо производство поради екстремни засушавания представляват около 40% от увеличението на емисиите, или 170 милиона тона.

„Без този ефект, емисиите от глобалния електроенергиен сектор щяха да намалеят през 2023 г.", посочва МАЕ.

Свързаните с енергията вредни емисии в САЩ са намалели с 4,1%, като в по-голямата си част това се дължи на електроенергийния сектор, сочи още докладът на МАЕ.

В същото време вредните енергийни емисии в Европейския съюз са намалели с почти 9% през миналата година, водени от скок в производството на енергия от възобновяеми източници.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase