За четвъртото тримесечие на 2023 г. те достигат рекорд от 67 млрд. долара

Инвестициите в чиста енергия и транспорт в САЩ за миналата година са се увеличили с 38% спрямо 2022 г. Подхранвани от подписания от президента Джо Байдън Закон за намаляване на инфлацията (IRA), вложенията скачат до 239 млрд. долара, сочи доклад, цитиран от Bloomberg. Това включва голям скок във финансирането на авангардни технологии, което отразява нарастващия интерес към следващото поколение решения в тази област.

Инвестициите за четвъртото тримесечие на 2023 г. достигнаха рекорд от 67 млрд. долара, което е с 40% повече спрямо същия период на предходната година, установява доклад на консултантската фирма Rhodium Group. Най-бързо развиващият се сектор, идентифициран от анализаторите, е този на новите климатични технологии, като зелен водород, устойчиво авиационно гориво и улавяне на въглерод. Инвестициите в тези технологии достигат 9,1 млрд. долара, което представлява 10-кратно увеличение на годишна база. Почти половината от сумата се отнася за четвъртото тримесечие.

Глобалното затопляне: С колко са се покачили температурите в последните години

Някои технологии, които са както спекулативни, така и жизненоважни за достигане на въглеродна неутралност, сега се радват на подкрепяни от САЩ механизми, които са предназначени да насърчават тяхното внедряване. Министерството на енергетиката по-рано този месец инвестира до 304 млн. долара в четири проекта, които ще тестват инфраструктура за улавяне на въглерод в Кентъки, Мисисипи, Тексас и Уайоминг. IRA създаде първия голям данъчен стимул за индустрията за чист водород в САЩ, а през декември Министерството на финансите публикува  проект на правила, разясняващи как може да работи стимулът.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase