Премиерът говори от парламентарната трибуна

Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж беше взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от декларацията. Това заяви премиерът Николай Денков от парламентарната трибуна.

Денков: Оставката ми не е политическа игра, а спазване на дадена дума

Припомняме, че днес Народното събрание ще гласува оставката на министър-председателя. Във вторник ГЕРБ представи свое предложение за Споразумение за съвместно управление в рамките на мандата на 49-ото Народно събрание с ПП-ДБ, както и Механизъм за взимане на решения. От партията предлагат след края на тази година ротацията да става не на 9, а на 15 месеца. ГЕРБ не отстъпи и настоя Мария Габриел, освен премиер, да продължи да бъде външен министър.

Денков и Габриел с първи коментар за споразумението за управление на ГЕРБ

„Това е оставка, която подавам лично. Предпочитам аз да представя съответните аргументи и някои допълнителни обяснения. Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която редовното правителство точно преди 9 месеца заработи”, поясни премиерът.

Той припомни около какви задачи са се обединили двете формации:

„Първо - да излъчат стабилно правителство с национален мандат, около което да се сформира конституционно мнозинство. Второ – през първите 9 месеца премиер да е Николай Денков, а Мария Габриел – външен министър. Като за следващите 9 месеца Мария Габриел да е премиер, а Денков – вицепремиер. Трето - в края на всеки 9 месеца министър-председателят да подава оставка. Двете парламентарни групи да я гласуват и да подкрепят за следващия период предложената номинация на другата парламентарна група. Четвърто - правителството да изпълнява законодателни и управленски програми. Пето - да се подготвят и приемат промени в Конституцията в диалог с другите парламентарни групи. Шесто – да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване между парламентарните групи на номинациите за регулаторните органи, избирани от парламента с оглед гарантиране на най-добрия подбор на личности с високи професионални и морални качества", поясни Денков.

„Време е да направим заедно тази решаваща за хората стъпка – да покажем  последователност и уважение към гражданите, като извървим докрай пътя на реформите, по който поехме преди 9 месеца, поясни премиерът. 

Денков: Оставката ми не е политическа игра, а спазване на дадена дума

По-късно в Министерския съвет министър-председателят заяви, че „добрите обещания са спазените”. Той подчерта, че кабинетът е спазил думата си и е подал оставка на 9-ия месец от управлението си. „Ние имаме едно още по-важно обещание. То е към гражданите и българския бизнес. На тях дадохме уверение, че ще живеят и работят в нормална европейска държава, с по-висок стандарт на живот, с правила и закони”, допълни Николай Денков.

Премиерът увери, че правителството ще продължи да работи по важните за страната приоритети. Сред тях той открои увеличаването на доходите, създаването на устойчива бизнес среда, засилване сигурността на държавата и утвърждаване на позицията ни в международните отношения.

Кабинетът „Денков" ще представи резултатите от управлението си в следващите дни, поясни министър-председателят.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase