НС прие единодушно оставката на правителството

102-рото правителство на България вече е в историята. Оставката на кабинета беше внесена като извънредна точка в дневния ред на Народното събрание и приета единодушно. От днес до избирането на ново правителство кабинетът „Денков” ще управлява в оставка.

Официално конституционната процедура влиза в сила. Завърта се парламентарната рулетка, а държавният глава ще трябва да се съобрази с новите правила, които бяха въведени от 49-ото Народно събрание.

Скандал в парламента при гласуването на оставката

Преди приемането на оставката на кабинета, в пленарната зала се чуха остри коментари.

Премиерът взе думата пръв и мотивира решението си да сдаде поста. От парламентарната трибуна той обясни, че неговата оставка не е политическа игра, а спазване на поетия ангажимент към управленската програма на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

Орлин Колев: Нямаше основание оставката на Денков да се гласува толкова бързо

„Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство, неведнъж беше взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от декларацията. Въпреки средата на дезинформация, саботажи, атаки и провокации, сме готови да продължим напред. И с депозираната оставка приканваме преговорите да започнат веднага”, заяви Денков.

От трибуната премиерът оцени работата на кабинета и направи своеобразен отчет на свършеното през последните месеци. Благодари и на екипа си. След равносметката премиерът напусна залата, което ядоса опозицията.

„Този човек бяга от българските граждани и парламента. Къде е правителството? Трябва с решение на НС да го задължим принудително да бъде доведен в пленарна зала и да чуе това, което ще му кажем. Денков дойде, изрецитира една камара лъжи, стана и избяга. Върнете премиера беглец обратно в зала”, призова Георги Свиленски от БСП.

Критика дойде и от „Възраждане” и ИТН.

Теменужка Петкова: Прибързаната оставка на Денков буди подозрения

„Имаме всичко друго, но не и морал в управлението. Поредно падение на ПП, ДБ, ДПС и ГЕРБ. Оставка, неможачи”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”.

„Когато корабът потъва, първи бягат мишките. Това което се случва днес, трябваше да стане преди 9 месеца, защото токова гнусно, вредно и жалко управление не е имало в българската история”, смята Тошко Йорданов от ИТН.

От ПП-ДБ защитиха кабинета.

„В историята на България няма примери като този - премиер да си дава оставката, защото си е дал обещанието. Властта за нас не е крайна цел, тя е средство за промяна”, каза съпредседателят на ПП Кирил Петков.

„На академик Денков му се падна да изпълнява тази роля в едно особено трудно време на много болезнено обществено разделение. Това си личи по атмосферата в залата - тоталната безидейност, падане на все по-ниски нива на пошлост и човешка мизерия, която се лее от тази трибуна”, коментира Христо Иванов.

След това дойде и развръзката. Единодушно, с 216 гласа „за”, нито един „против” и „въздържал се”, депутатите изпратиха кабинета „Денков” в историята.

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ влязоха в остър сблъсък

Въпреки че гласуваха заедно, ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ влязоха в спор. Преговорите между двете формации тепърва предстоят заради отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и ротационния премиер Мария Габриел, която е и начело на работната група. Това е и причината от ГЕРБ да се усъмнят в партньорите си. По думите им с действията си те са оставили сроковете за обсъждане в ръцете на президента, тъй като са задействали конституционната процедура. От ПП-ДБ обясниха, че са спазили срока по споразумението, увериха, че не искат предсрочни избори и отправиха покана за разговори още този петък.

Нинова: Алтернативното решение на политическата картина са избори 2 в 1

В хода на ПП-ДБ с незабавното гласуване на оставката на правителството, ГЕРБ заподозряха саботаж на преговорите.

„На практика нашите партньори демонстрираха, че не желаят да се водят преговори. По-скоро това, което те искат, е да тласнат държавата към избори”, заяви Теменужка Петкова.

„Елементарната политическа логика изискваше първо да бъде изложена оценката на министрите и  какво са свършили за изминалите 9 месеца. И след това оставката да бъде гласувана. Министрите трябваше да бъдат тук, в залата”, заяви Рая Назарян, депутат от ГЕРБ-СДС.

Според председателя на парламента Росен Желязков ПП-ДБ неслучайно са се възползвали от възможността в правилника да вкарат оставката като точка в дневния ред, която не подлежи на гласуване, въпреки отсъствието на лидера на ГЕРБ и на Мария Габриел.

„В момента се чудим защо при крехкото доверие, което има, се правят дори такива символични жестове, които подкопават това доверие и някак си предпоставят разговорите, които може да започнат още от петък нататък, когато Мария Габриел е в страната, защото тя води преговорния екип. А ги предпоставят с още една нотка на горчивина, която вече се е зародила между нас”, заяви председателят на парламента Росен Желязков.

ПП-ДБ отговориха, че вървят по процедура.

Асен Василев: Очаквам малки смени в кабинета, нямаме време за дълги преговори

„Днес показахме какво означава да си спазиш думата. Преди 9 месеца казваш нещо и на деня премиерът си подава оставката и парламентарната група внася точката. В този момент разбираме, че част от колегите от преговорния екип са в чужбина. Ние ще ги изчакаме. Ние не искаме избори, но другото, което не искаме, е управление без реформи”, заяви Кирил Петков.

Затова обявиха, че още днес внасят предложение за избор на Антикорупционната комисия. И поканиха официално ГЕРБ на преговори.

„Публично им отправяме покана още този уикенд и добре би било Борисов да застане начело на четата”, каза Атанас Атанасов.

Колкото до промяната на министерския състав от ПП-ДБ бяха категорични в едно - финансовият министър Асен Василев трябва да запази поста си, за да продължи процесът по присъединяване към Еврозоната.

„Нямаме време да държим страната в поредното политическо безвремие и който атакува Асен Василев, иска да разтакава и минира този процес”, заяви Христо Иванов.

Коментарът на Борисов

Кабинетът беше свален в отсъствието на лидера на ГЕРБ. Бойко Борисов и Мария Габриел са в Румъния на конференция на ЕНП. Борисов втвърди тона и доста категорично заговори за избори 2 в 1. Той постави ултиматум към некоалиционните си партньори – или променят подхода, или подкрепата към правителството ще бъде оттеглена. В бързането с оставката Борисов разчете желание за вот 2 в 1 през юни.

„Ако няма радикални реформи в кабинета, в регулаторите и съдебната система, ние няма да участваме. Щом искат избори – а те ги желаят и провокират… Просто искта да кажат, че са заради ГЕРБ”, заяви Борисов.

Той обясни, че ще остави екипите да преговарят през следващите дни за това какви да са общите приоритети, но попита какво е наложило Денков да избърза с оставката си, след като бил предупредил многократно, че трябва да присъства на Конгреса на ЕНП в Букурещ, заедно с Мария Габриел.

Радев: Не е ясно дали лидерите на партиите в коалицията играят политически покер

„Не виждам защо по този арогантен начин се отнесоха с всички в парламента. Денков дойде, хвърли си оставката и си заминаха с кабинета, за да не участват в дебатите. И аз питам моите некоалиционни партньори: Така ли се отстоява правителство? С това си поведение те днес ни пратиха в ръцете на президента Радев. От него вече зависи всичко. Кое беше нужно да съсипят правителството днес?”, запита лидерът на ГЕРБ.

Като пример за нарушеното доверие между ГЕРБ и ПП-ДБ Борисов даде действията на финансовия министър Асен Василев.

„Аз вчера го предупреждавам да не сменя така поголовно. Вчера гонят един от ДАНС, той днес го слага зам.-шеф на Митниците. Ние научаваме всеки ден, че те тихо, тихо, всичко наредиха. И в същото време Асен вика: „Много е готино правителството”. Как няма да е готино, като ти си узурпирал цялата власт”, заяви Борисов.

Реакции от Министерския съвет

Задочен отговор към критиките на Борисов дойде от Министерския съвет.

След 9 месеца начело на държавата и вече в оставка, Николай Денков започна правителственото заседание с отчета, че ангажиментът към партньорите е спазен.

„Добрите обещания са спазените обещания. Това правителство удържа на дадената политическа дума и подаде оставка на деветия месец на управлението”, заяви министър-председателят в оставка.

И според финансовия министър Асен Василев оставката на правителството трябвало да бъде факт точно днес.

Политолог: Коалиционно споразумение е необходимо, за да е ясно кой какви отговорности има

„Нека да минат преговорите, за да можем да ви дадем повече информация. Мисля, че нямаме време за някакви много дълги преговори”, каза Василев пред журналисти. И обясни, че още в петък се очаква разговорите с Мария Габриел да започнат, а те щели да продължат и през уикенда.

„Най-важната тема на преговорите е как ще заработят регулаторите и то е изключително важно, за да заработят и институциите в България”, каза Василев.

Именно по отношение на регулаторите първите две формации се разминаха донякъде в документите си за бъдещето управление.

На масата за преговори остават и поисканите смени на министри. Вчера лидерът на ГЕРБ посочи поне петима, от които не е доволен.

„Не бих коментирал г-н Борисов, по-добре него да питате за критиките. А що се отнася до критиките за това как се назначават хора - има си институционален ред”, категоричен беше финансовият министър.

Сред споменатите от ГЕРБ министри бяха и тези на отбраната, икономиката, спорта и туризма. Те вече са се отчели пред Мария Габриел.

Какво следва?

Оттук насетне властелин на времето става президентът. Той сам ще прецени кога да проведе консултации с политическите сили, след което се завърта и парламентарната рулетка.

По конституция първият проучвателен мандат се връчва на най-голямата сила. В случая това е ГЕРБ-СДС. Те ще имат 7 дни да го реализират.

Ако не успеят, следва вторият мандат, който отива в ръцете на втората политическа сила - ПП-ДБ. Те също ще имат 7 дни да съберат подкрепа и да излъчат кабинет.

При провал и на втория мандат държавният глава може отново да проведе консултации, след което да връчи последният, трети мандат. Този път обаче Конституцията предвижда той да отиде при партия по избор на държавния глава. При третия мандат и срокът от 7 дни да връщане на папката отпада.

След 274 дни на власт: Какво следва след оставката на премиера Денков

През цялото време на тази процедура Денков ще продължи да упражнява правомощията си на министър-председател.

В края на дългия политически ден президентът Радев обяви, че още утре ще бъде обявен графикът за провеждане на консултации с парламентарните групи в съответствие с конституционната процедура.

Ако не се стигне до формиране на втори кабинет в 49-ото Народно събрание, президентът ще бъде длъжен да назначи служебно правителство, отново след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател.

Интересното в случая е, че при посочването на премиер Радев ще трябва да се съобрази с новите поправки в Конституцията, според които за служебен министър-председател може да избира между няколко фигури в държавата: председателят на НС, управителят и подуправителите на Българската народна банка, председателят или зам.-председателите на Сметната палата, омбудсманът или негов заместник​.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase