Разказва „Дойче Веле”

Жените по света полагат 12,5 милиарда часа неплатена грижа всеки ден. Ако получаваха минимална заплата за труда си, това би струвало 11 трилиона долара годишно. Това е 3 пъти стойността на глобалния технологичен сектор.

Неплатеният труд оставя по-малко време за печелене на пари. 42% от жените не могат да си намерят работа поради отговорности за полагане на грижи, спрямо 6% от мъжете.

През последните години Колумбия се е превърнала в една от най-важните икономики в Южна Америка. Общият стандарт на живот се повишава. Но „зад кулисите” се извършва и много неплатена работа. Като отглеждането на деца, грижите за възрастни хора и домакинската работа.

„Сиудад Боливар” е един от най-бедните квартали на Богота. В него се намира първият „Care Block” в града – уникален социален проект за облекчаване на тежестта върху тези жени. Как функционира той – гледайте във видеото. То е част от предаването „Истории от света” на „Дойче веле”, което се излъчва всяка неделя от 21:30 ч. и сряда от 22:30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле” и в ефира на „Събуди се” по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase