Двете страни отправиха покани, но за различни дати

Въпреки острия тон и недоволството от оставката на кабинета вчера разговори между ГЕРБ и ПП-ДБ ще има. И двете страни отправиха официални покани, но за различни дати.

От ПП-ДБ изпратиха официално предложение за среща към лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, Мария Габриел и преговорния екип с дата 8 март. И получиха светкавичен отговор от партньорите си с контраоферта - преговори на 9 март, събота, в Народното събрание, като от страна на ГЕРБ ще е работната група, начело с ротационния премиер Мария Габриел.

На коя от двете дати ще започнат разговорите все още очакваме да разберем. От ПП-ДБ поставиха като условие – първо решават за регулаторите, службите и съдебната реформа, след това са готови да обсъдят министерския състав. А от ГЕРБ са написали в поканата, че ще сложат на масата предложените два документа за споразумение за управление, както и състав и структура на Министерския съвет. Едва ако има съгласие по тях, ще продължат със законодателната и управленската програма.

ГЕРБ-СДС покани на разговори преговорния екип на ПП-ДБ

След задочния спор през медиите, призивът за сядане на масата очи в очи дойде в папка. „В ръцете си държа поканите към г-жа Мария Габриел, преговорния екип и г-н Борисов, официално да им ги дадем. И ги каним в петък, в удобно за тях време в НС да започнем преговорите”, заяви съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

Но отново подчертаха – първо ще поставят темата за регулаторите. „Искаме да сме сигурни, че зад тази визия стоят реалните процеси, по които да имаме независими органи. Българските граждани ги интересува това, не кой какви кресла ще вземе”, заяви Кирил Петков.

Вече имат и забележки към част от текстовете в споразумението, предложено от ГЕРБ. „Искам да съм добронамерен, но е абсолютно неграмотно, че намесата на политическите партии в работата на службите е заплаха за националната сигурност”, заяви Атанас Атанасов, съпредседател на ПП-ДБ.

Борисов: В желанието си да покажат колко са велики, тези самонадеяни хора ни тласнаха в криза

След регулаторите са готови да преминат и към министрите. Но поста на Асен Василев, по думите им, не трябва да бъде подлаган на обсъждане. ”Смяната в този момент на финансовия министър, месеци преди еврозоната, е безумна идея”, смята Кирил Петков.

А на изказването на Борисов, че премиерът не трябва да е „послушко”, отговори Николай Денков: „Аз съм напълно съгласен с него, че не трябва да има премиери послушковци и ще спра дотук с коментара си, защото през последните месеци това, което видях е, че по-добре е да не коментирам глупостите, които се говорят от най-различни места, съжалявам, че г-н Борисов се включи в групата на тези хора, които, когато нямат аргументи, лепят етикети”, заяви Денков.

Той отхвърли обвиненията, че тласкат страната към избори и ги определи като внушения.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase