Правителството в оставка връзва ръцете на новия премиер със свои решения от последните дни, смята тя

Правителството в оставка връзва ръцете на новия министър - председател със свои решения от последните дни. Такава е оценката на вицепрезидента Илияна Йотова. Междувременно стана ясно, че Конституционният съд е допуснал за разглеждане на жалбите на президента и на опозиционни депутати по последните изменения на основния закон. Двете дела ще бъдат обединени.

Въпреки критиките между партньорите в некоалицията вицепрезидентът е на мнение, че до нови парламентарни избори няма да се стигне, защото желанието за власт е „по-силно от всичко”. А на въпросите дали държавният глава избърза със свикването на консултациите около връчването на мандати за формиране на ново правителство, Йотова отговори, че недоволни винаги ще има, защото според едни държавният глава бърза, а според други - че бави процедурите.

Вицепрезидентът заяви, че по-логично би било партиите в управлението да проведат разговор с президента за готовността им за ново правителство, но това така и не се е случило.

Денков и Габриел обясниха как ще протекат преговорите за управлението

„Да бъдат така добри да кажат на президента: „Г-н президент, необходимо ни е еди колко си време”, заяви вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея отношенията между ПП-ДБ и ГЕРБ – СДС са достигнали „висока точка на кипене”, надхвърляща спора около ротацията.

„Назначения, сключване на договори за милиарди, нови заеми, нови постове в агенции, което идва да покаже, че те до такава степен си нямат доверие и предпоставят работата на новия премиер-министър, че буквално го оставят с вързани ръце”, посочва вицепрезидентът.

Нови парламентарни избори или нов кабинет в рамките на това народно събрание – решението е в ръцете на некоалиционните партньори. „Аз не смятам, че ще има нови избори, защото желанието за повече власт, пари, разпределение на регулатори - е по силно от всичко останало”, подчертава Йотова.

Липсата на диалог не само между некоалиционните партньори, но и между министрите вътре в правителството, също е проблем, смята Йотова. И посочи като пример сблъсъка между транспортния и здравния министри около медицинския хеликоптер, който и до днес стои на земята.

Равносметката на властта: Кабинетът с отчет за свършеното през последните 9 месеца

„Дори вътре в правителството си нямат доверие един министър с друг. Как смятат оттук-нататък да защитават себе си и участието си в това правителство – аз нямам отговор на този въпрос”, твърди вицепрезидентът.

Ако се стигне до съставяне на пореден служебен кабинет този път президентът няма свободата сам да го нареди. С последните конституционни промени той може да избира между конкретни личности за премиер – сред тях са председателите на парламента и Сметната палата, управителят на БНБ или омбудсманът. Министрите пък ще са предложени от кандидат-премиера, не от президента.

„Добра или лоша - Конституцията с новите поправки е действаща и ние ще я спазваме”, категорична е Йотова.

Дали последните промени противоречат на основния закон - последната дума ще е на Конституционния съд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase