Кабинетът направи отчет на свършеното през изминалите 9 месеца

“Смятам, че на този етап, това, което е важно, е да продължим да бъдем съгласни върху принципите, механизма и приоритетите. И след това да стигнем до персоналния състав. Важно е да бъде отчетено свършеното, да имаме яснота къде има забавяне и какви са причините – и с тази рамка да отидем на преговори. Мисля, че следващите два дни ще бъдат ключови за преговорите. Смятам, аз лично ще остана вярна на правилото, че мълчанието е злато. Струва ми се, че за да си дадем шанс и преговорите да протекат в детайл и със солидна основа и посока, означава наистина да говорим по-малко. И когато има нещо – то да бъде споделено пред всички". С тези думи вицепремиерът Мария Габриел коментира има ли яснота с кои министри ще работи на фона на стартиращите преговорите за ротацията в управлението между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС.

"Единственото, което мога да добавя, е, че действително имаме цялата основа, цялата предварителна информация, цялото разбиране както на сложността, така и на важността на процесите, които се случват в България, за да влезем конструктивно в преговори и да излезем с позитивен резултат. Това е, което очакваме за следващите няколко дни. Моля ви да бъдете търпеливи, защото имаме още доста работа за вършене. Надявам се, че тя ще бъде успешна", подчерта и премиерът Николай Денков.

Равносметката на властта: Кабинетът с отчет за свършеното през последните 9 месеца

По думите му „заедно с Мария Габриел са участвали в доста преговори”. "Това, което е важно в преговорите, е да се влезе с конкретни документи, ясни приоритети и с желание да се постигне съгласие. Имаме входни документи, които бяха представени и от двете страни, убеден съм, че и двамата имаме желание да проведем конструктивно преговорите. И това дава надежда, че ще има и положителен резултат. Първо ще видим къде е съгласието, къде има различие. Там, където има различие - ще търсим компромис, който да бъде приемлив и за двете страни. Това ще бъде процесът, който очаквам през следващия период", категоричен е Денков.

Габриел подчерта, че по отношение на въпрос с кои министри и как ще работи с тях, „има много ясна ключова дума и тя е "доверие", координация и механизъм за вземане на решения”. „Това важи за всеки един от министрите. Въпросът е начинът, по който се случват решенията – така да са обсъдени предварително и да са координирани, че да не се оказваме в ситуация, при която ги разбираме от медиите. Мисля, че това са много конкретни въпроси, на които всеки има конкретен отговор и затова ще послужат преговорите”, категорична е тя.

И допълни: „Преговорите ще бъдат между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. По отношение на приоритетите и времето за преговори – мисля, че когато има воля да се върви напред, когато се изслушат аргументите на всеки и има разбиране към принципната позиция и това, което е добро за страната - сме доказали, че може да вършим много работа за много кратко време. Затова и не искам да мисля за никакви други варианти отвъд следващите няколко дни. Хората, които сме в преговорните екипи, сме хора, имащи опит, отстоявайки ценности и принципи, имащи ясна визия за България и смятам, че имаме всички шансове, излагайки си аргументите на едната и другата страна, да откроим механизма и начина, по който да вървим напред”.

Денков беше категоричен, че „трябва да се направи всичко възможно през следващите дни да се постигне съгласие”. "Аз лично ще работя ротацията да стане с първия мандат и се надявам, че това ще получи подкрепа отвсякъде", подчерта той.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase