Екип на NOVA направи проверка

Пържената цаца и шопската салата са кулинарни изкушения, които обожава не само всеки българин, но и туристите, дошли на посещение у нас. Според учените се забелязва намаляване на размера на рибата в Черно море - и най-вече за по-малките видове, като цацата, която е неизменна част от менюто през летните месеци. Но в него не само за българина, но и за гостите от чужбина, определено надделява един друг специалитет и това е традиционната шопска салата. Заради скока в цената на зеленчуците обаче се очаква тя да поскъпне. Екип на NOVA провери как ще се отрази по-малката цаца и по-скъпата шопска салата за туризма. 

През последните години учените от Института по океанология забелязват промяна в размера на някои от черноморските риби. "Има съществено намаляване на средните индивидуални размери при трицоната т.нар. цаца. При барбунята също се наблюдава доста масово появяване на по-дребни екземпляри", заяви доц. Виолин Райков, Институт по океанология към БАН. 

За първи път от месец: Цените на повечето основни храни спадат

А това си има научно обяснение. "Наистина се забелязва през последните десетина години една промяна в температурата на водата - средногодишната температура в посока повишение
Риболовът също е доста силен фактор, който влияе върху популациите на рибите. И всички тези фактори - естествени и предизвикани от човека, влияят върху темпа на растежа на рибата", твърди доцент Райков. 

Ще направи ли обаче впечатление по-малкия размер на цацата на туристите? "По-скоро бих акцентирал върху пресните продукти, върху прясната риба, току-що уловената. Това е много по-важно. Дали е дребна, дали е едра... Това според мен не е чак толкова важно", посочва Павлин Косев, председател на ВАХР.

Първите български краставици вече са на пазара – по-евтини от миналогодишните

В лятното меню на туристите обаче определено надделява един друг специалитет и това е традиционната шопска салата. А за разлика от традициите, които се запазват - цените растат.
С поскъпването на българските домати и краставици се очаква и цената на шопската салата да тръгне нагоре. Но ще се отрази ли това на туризма?

"Трудно е да се каже с колко точно и дали ще поскъпне. Защото имаме различни техники - евентуално може леко грамажът да се намали. Използваме тези похвати, за да може да не пипаме крайната цена за клиентите", твърди Косев. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase