Истински бум на чуждестранните посетители обаче се очаква това лято в Париж

Франция е на път да запази водещата си позиция в света като най-популярна туристическа дестинация и през тази година. Истински бум на чуждестранните посетители обаче се очаква това лято в Париж, когато градът е домакин на Олимпийските игри. Любопитното обаче е, че докато туристите се тълпят към Париж, то парижани масово напускат града. Други пък използват момента да закрепят бюджета, освобождавайки апартаментите си, които да предлагат по наем на туристи на четворно по високи цени.

Животът в Париж вече е труден, но по време на Олимпиадата ще бъде ад, коментират жители на френската столица пред кореспондента ни Петя Желева. 16 милиона души се очакват в Париж по време на Олимпиадата.

Изкуствен интелект ще помага на туристи в Париж по време на Олимпиадата

Как парижани се спасяват и какви съвети дават местните власти срещу адските задръствания и високите цени в Париж за големия спортен форум?

„Животът в Париж е достатъчно труден и неорганизиран през цялата година, а по време на Олимпийските игри дори не ми се мисли. Познавам много хора, които ще напуснат града по време на игрите, защото се страхуват от хаоса, който ще настъпи. Аз също не мисля да оставам", казва пред нашата камера парижанката Аннализа.

Париж се готви за лятната Олимпиада

Подобно на Анализа, много парижани вече са планирали как и къде да “избягат” от Олимпийските игри. В борбата с трафика местните власти призовават за споделено пътуване, а фирми разрешават на служителите си да работят от дома. За по-дълновидните жители на Париж спортният форум може да се окаже златна мина.

"Всеки търси възможности ! Много парижани напускат града за да изкарат пари. Моя приятелка живее в 16 кв м студио, за което плаща месечно почти 1000 евро. За периода на Олимпийските игри вече успя да го продаде за 4000 евро. Представяте ли си ? Четири пъти по-скъпо. Изнася се за 20 дни за да изкара пари от туристите, които идват", добавя Аннализа.

Четири месеца преди Олимпиадата много от местата за настаняване в Париж вече са наети на тройно и дори четворно по-високи цени. Средната цена за нощувка в хотел се е повишила от 169 евро през юли 2023 г. до 699 евро за същия период тази година.
По-скъпи стават не само нощувките, услугите и транспортът, но и входните такси за туристическите забележителности. От янури билет за Лувъра, например, стува с 5 евро повече.

"Париж е достатъчно скъп град, а вече сме свидетели на това как цените се покачват още. Билетът за метрото скача двойно. Цените на хотелите и апарментите през лятото се покачват тройно и дори четворно. Животът по-време на Олимпадата тук ще бъде невъзможно скъп", коментира Аннализа.

За да се борят със спекулативното увеличаване на цените, властите ще извършват масово проверки в хотели и заведения.

Мъже ще участват в синхронното плуване на Олимпийските игри в Париж

Остава и един от най-сериозните въпроси – как Париж ще се справи със сигурността по време на игрите?

"През седмицата тук много се коментира случка, която звучи колкото куриозно, толкова и сериозно. Бандити откраднаха чантата на служител на парижкото кметство, която е съдържалала важни документи свързани със сигурността по време на Олимпиадата. Чантата изчезнала докато човекът пътувал в обществения транспорт. Вярно, че кражбите тук не ни изнадват, но тази специално поставя много въпроси", разказва Аннализа.

Сигурност, високи цени, транспортен хаос – въпросите пред Париж са много, но нито един от тях няма да спре очакваните 16 милиона души, които се канят да посетят френската столица това лято.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase