Жителите на Сен Дени се надяват на трайна положителна промяна в района

Във Франция тече трескава подготовка за предстоящите летни Олимпийски игри. Мнението на местните затова как ще се отразят игрите е различно. Някои подкрепят провеждането им, а други не, разказва Voice of America (VOA).

Френският град - Сен Дени изглежда като голяма строителна площадка. Заради предстоящите летни олимпийски и параолимпийски игри се работи усилено върху озеленяването и въвеждането на нов обществен транспорт. Президентът Еманюел Макрон откри наскоро новото олимпийското село, което е разположено в Сен Дени и в два други града, намиращи се на няколко километра от френската столица. Там ще бъдат настанени около 23 000 спортисти. Ще има ресторант и фитнес център.

Откраднаха плановете за охрана на Олимпийските игри в Париж (ВИДЕО)

"Наследството от това събитие ще бъде огромно. Освен олимпийското село, ще бъдат направени пешеходни мостове, олимпийски плувен басейн, както и някои ключови мащабни проекти за обновяване на града“, казва кметът на Сен Дени.

Според официални представители след игрите  в екологичното село ще има обществени и частни жилища, и офиси, предназначени за хора с ниски доходи и студенти. Новият олимпийски плувен басейн ще бъде отворен за обществеността. Той е в район, в който шест от всеки десет деца не могат да плуват. Департаментът Сен Дени е известен с бедността там, свързва се с  престъпност и размирици. Досега главните забележителности бяха футболният стадион и базилика от 12-ти век. Проектите за Олимпийските игри са осигурили работа на хиляди местни жители. Кметът на града се надява, че игрите ще привлекат още проекти и инвестиции.

Мъже ще участват в синхронното плуване на Олимпийските игри в Париж

"Никога не съм мислил, че Олимпийските игри ще променят всичко. За град като нашия това е невероятна възможност да се променим по-бързо и да поставим ново начало за региона“, споделя кметът.

Някои хора споделят този оптимизъм. Те смятат, че от икономическа гледна точка игрите ще дадат повече икономически възможности, посещение от много туристи и създаване на диалог между хората с различни култури.

Други се притесняват от тълпите и задръстванията. Критиците твърдят, че френските игри няма да бъдат толкова екологични или приобщаващи, колкото обещават властите.

Изкуствен интелект ще помага на туристи в Париж по време на Олимпиадата

"Виждаме много случаи на изселване на бездомни хора или такива, които живеят в бедните квартали. Наблюдаваме това както във всички олимпийски обекти, така и в целия Париж. Те се опитват да загърбят и да направят невидима цялата бедност тук“, споделят някои от местните.

Властите отричат обвиненията в така нареченото "социално прочистване" и твърдят, че организират доброволно настаняване на бездомните. Кметът на Сен Дени вярва, че Франция има отговорността за постигането на успех - не само за спортистите и туристите на Олимпиадата, но и за хората живеещи тук, съобщават от Voice of America (VOA).

Източник: Voice of America (VOA)