Банката е създадена през 1999 г.

Групата на Българската банка за развитие (ББР) e подкрепила 27 333 микро-, малки и средни предприятия, показват резултатите на банката от нейното създаване през 1999 г. до днес. Това съобщават от ББР като добавят, че това прави по около 1100 компании на година. 

Капиталът на банката от 1,2 млрд. лв. е многократно мултиплициран и е довел до осигуряването и отпускането на финансиране от 7,4 млрд. лв за българския бизнес, включително и по специални правителствени мандати, отбелязват от институцията.

Банката има 22 международни партньора, от които през годините е получила средства в размер на 2,47 млрд. лв.  

Сливане: Възможно е обединяване на ББР и Фонда на фондовете

В съобщението се посочва, че ББР е единствената банка у нас, която освен директно финансиране, отпуска ресурс и чрез други кредитни институции. Отчита се, че размерът на индиректните кредити по така наречените он-лендинг програми е 1,61 млрд. лева, а с гаранционните програми за споделяне на риска търговските банки са отпуснали кредити на бизнеса на стойност 3,6 млрд. лева. 

ББР е създадена е през 1999 г. под името Насърчителна банка, като тогава ѝ е възложено да подпомогне икономическото и социалното развитие на страната. Основният акционер в началото на дейността ѝ е Министерството на финансите. Към момента ББР е 100% собственост на българската държава, а неин принципал е Министерството на иновациите и растежа.  Банковата група включва четири дъщерни дружества - Националния гаранционен фонд (създаден през 2008 г.), ББР Микрофинансиране (правоприемник на Програма JOBS на ПРООН, създадена през 2010 г.), ББР Лизинг и Фонд за капиталови инвестиции (създадени през 2019 г.).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase