Темата беше дискутирана на заседание на Икономическата комисия в парламента

Възможно е сливане на държавната Българска банка за развитие (ББР) и Фонда на фондовете, който управлява финансовите инструменти на Европейския съюз. Това стана ясно по време на заседанието на Икономическата комисия в парламента, на което се обсъждаше подписания договор между България и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) за извършване на анализ на дейността на двете институции с цел оптимизацията им, съобщава economic.bg.

ЕИБ ще изготви един предварителен доклад с насоки до 3 месеца и един окончателен - до 8 месеца.

„Какво ще се случи след доклада? Ще има няколко опции, които ЕИБ ще ни предложи за развитието на тези институции, като те включват различни варианти. Някои от тях включват и обединяване на двете институции“, коментира заместник-министърът на иновациите и растежа Мартин Гиков. Той аргументира предположението си с факта, че и двете институции предлагат гаранционни продукти и така за ползвателите било объркващо с кого и как да се работи.

Той посочи също така, че разходите за управление на двете дружества представляват около 13% от активите, които те управляват.

Идеите за оптимизация на Българската банка за развитие и Фонда на фондовете станаха публични през лятото на миналата година, когато правителството възложи на министъра на иновациите и растежа да намери международна финансова институция, която да изготви оценка на структурата и ефективността на двете български. През ноември Европейската инвестиционна банка обяви, че ще се заеме със задачата. За да започне реални действия обаче, договорът между двете страни трябва да бъде ратифициран от парламента. Процесът стартира с комисията по икономически въпроси.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase