Целта на новия фонд ще бъде да привлече и частен капитал към обновяването на сградния фонд

Национален фонд за декарбонизация ще замени Фонда за енергийна ефективност и възобновяеми източници и ще бъде основният финансов инструмент, чрез който да бъде обновен сградният фонд у нас. Това предложение се съдържа в проект за промени в Закона за енергийната ефективност, изготвен от Министерството на енергетиката.

Целта на новия фонд ще бъде да привлече и частен капитал към обновяването на сградния фонд, както и насърчаване на осъзнатото търсене на услугата. Недостигът на средства в това направление обаче е съществен и се разглеждат възможностите институцията да предлага както традиционни, така и иновативни финансови инструменти. Като възможни източници за финансиране са разгледани Фондът за модернизация, приходите от търговията с квоти въглеродни емисии и средства от схемите за задълженията за енергийна ефективност.

СОС заседава извънредно заради средствата за саниране

В Дългосрочната  страгегия за подпомагане на обновяването на националния сграден фонд до 2050 година е отбелязано, че най-големите инвестиционни дефицити са при жилищния сектор - между 3,3 млрд. и 4,5 млрд. евро годишно до 2030 г. При търговския и промишления сектор недостигът е между 0,3 млрд. и 0,5 млрд. евро. Публичният сектор ще бъде силно субсидиран през следващите години и дефицитът е минимален - 0,15 млрд. - 0,2 млрд. евро. 

В мотивите към предложението за промени се отбелязва, че през следващите години в България трябва да бъдат обновени 60% от жилищния сграден фонд и 17% от нежилищния. Това ще доведе до спестяване на 7,3 тераватчаса електроенергия годишно и повече от 3,2 млн. тона въглеродни емисии.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase