НСИ дигитализира архив от над 1 милион страници

Колко сме били, какво сме работили, какви са били изборите, образованието и правосъдието ни? Това е информация, която се събира още от 1909 г. в така наречените „Статистически годишници“. Отскоро всички тези данни са лесно достъпни благодарение на дигитализацията, която Националният статистически институт извършва на архива си.

Прелюбопитни са данните, които са вълнували българите тогава. Немалка част от темите са ключови за живота ни и днес. Това, което сега наричаме НСИ, си има своя прародител. Той се появява на бял свят през 1881 г. като „Статистическо бюро“. Нуждата от информация за живота в числа прави така, че тогава се провежда и първото преброяване на населението, на чиновниците, на сградите, на поземлената собственост и на добитъка.

„Числата на седмицата”: Годишните заплати на жените са с 5 000 лв. по-ниски от тези на мъжете

Прилежно събрани, всички тези данни са публикувани в първия „Статистически годишник на Царство България“ през 1909 г. Той има 525 страници, а информацията в него е разпределена в 16 раздела. Изданието, както и всички следващи до 1944 г., е двуезично – на български и френски.

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase