Той е могъл да напуска железния си бял дроб за по няколко часа на ден

Пол Александър - "Човекът с железния бял дроб" почина на 78-годишна възраст. Той се заразява с вирусната болест полиомиелит през лятото на 1952 г., когато е на шест години, и остава парализиран от врата надолу. Откаран е в болница в Тексас, където се събужда в метален цилиндър. Там прекарва и остатъка от живота си.

На страницата му в GoFundMe организаторът на дарителската акция Кристофър Улмър публикува актуализирана информация: „Пол Александър - "Човекът с железния бял дроб", почина в понеделник, след като живя повече от 70 години в железен бял дроб”.

"През това време Пол завършва колеж, става адвокат и публицист. Историята му обиколи целия свят. Той беше невероятен пример за подражание, който ще продължи да се помни", допълни Улмър.

В Ню Йорк обявиха извънредно положение заради полиомиелит

Александър е могъл да напуска железния си бял дроб за по няколко часа на ден, след като се научил да диша. Използвал е пластмасова сламка с прикрепена към нея писалка, за да пише на компютър. Така успява да пресъздаде историята на живота си в книга, озаглавена: "Три минути за едно куче".

Съобщава се, че състоянието му се е влошило през последните години, като е получил постоянна респираторна инфекция и болки в краката при всяко движение.

Зимбабве стартира спешна кампания за ваксиниране срещу полиомиелит (ВИДЕО)

В интервю за The Guardian през април 2020 г. Александър разказва за страховете си по време на COVID пандемията. "Ситуацията изглежда точно така, както беше при епидемията от полиомиелит в САЩ през 50-те години на миналия век. Странно е и ме плаши", казва Пол.

Александър си спомня и за реакциите на хората, които са го виждали. "Не можете да повярвате колко много хора са влизали в адвокатската ми кантора,  виждат железния ми бял дроб и питат: "Какво е това?" Аз им отвръщам: "Това е железен бял дроб. Диша вместо мен", казва той през 2020 г. в интервю.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: sky news