Кампанията е на фона на епидемия от холера

Зимбабве стартира спешна кампания за ваксиниране срещу полиомиелит, за да овладее ново огнище на разпространение на болестта, разказва Voice of America (VOA). Според ООН Зимбабве е една от 11-те страни в Източна и Южна Африка, които са докладвали за пациенти със заболяването.

Проливните дъждове в Зимбабве принуждават хората да напускат домовете си (ВИДЕО)

В страната са регистрирани и над 15 случая на детски паралич. Поради това Зимбабве започна партньорство с УНИЦЕФ и Световната здравна организация, насочена към 4,2 милиона деца под 10-годишна възраст.

Слейман Тимиосквидини, заместник-министър на здравеопазването и грижите за децата на Зимбабве, сподели, че лабораторните изследвания са потвърдили наличието на вируса в проби, събрани от канализационни обекти в Хараре.

„Независима съдебна система”: Опозиционен лидер в Зимбабве прекара 600 дни в ареста

Откриването на тези вируси в околната среда или в хора е довело до разпространението на епидемия от полиомиелит в страната, казаха още властите. От здравното министерство съобщиха, че искат да уверят обществеността, че са предприели бързи действия за разследване и овладяване на по-нататъшното разпространение на заразата.

"Призоваваме гражданите да сътрудничат на властите, провеждащи ваксинация срещу полиомиелит, така че вирусът да бъде изкоренен от Зимбабве", допълват от здравното министерство.

Междувременно, страната се бори да овладее ново огнище на холера, довело до 400 изследвани смъртни случая, предава Voice of America (VOA).

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Voice of America (VOA), dariknews.bg