Надзорният орган "Росфинмониторинг" има правомощията да замразява банкови сметки на конкретни субекти

Руският орган за финансов надзор заяви, че е добавил "международното ЛГБТ движение" към списъка си с терористи и екстремисти. 

"Хората ще напуснат": Как се приема решението на Русия да обяви ЛГБТ движението за екстремистко

Надзорният орган "Росфинмониторинг" има правомощията да замразява банкови сметки на конкретни субекти, посочени в списъка, но на своя уебсайт не посочва нито едно лице или организация. През ноември миналата година Върховният съд на Русия обяви движението за "екстремистко", без да посочва за кого се отнася, но на практика забрани ЛГБТ активизма в цялата страна.

Преди дни BBC съобщи за двама служители на ЛГБТ+ клуб в руския град Оренбург, които са били арестувани по подозрение, че са членове на "екстремистка организация". Това е и първото подобно наказателно дело, откакто Върховният съд на Русия обяви за незаконно така нареченото "международно ЛГБТ движение". Ако бъдат признати за виновни, обвиняемите са заплашени с до десет години затвор. От BBC припомнят, че полицията нахлува в клуба, наречен Pose, в началото на март. А информацията, разпространена след това е, че по време на полицейската акция са намерени и конфискувани женски сценичен костюм, пет женски перуки и фалшиви женски гърди. 

 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС