Разказва "Дойче Веле"

Кое е първото, за което се сещате, когато мислите за Ирландия? Пищни зелени пейзажи и „Гинес”? А страната е известна и с ирландския танц. И благодарение на двама братя  той е по-популярен от всякога.

Когато международен поп хит звучи върху видео с ирландски степ, най-вероятно гледате клипче на братя Гардинър. Те спечелиха над 7 милиона последователи в социалните мрежи и запознават младите хора по света с ирландския танц и неговата дълга традиция.

Майкъл и Матю започват да танцуват съответно на 3 и 4 години. Те са родени в САЩ, но по-късно родителите им ги връщат в Ирландия. И скоро стават двама от най-добрите ирландски танцьори в света, печелейки пет световни шампионски титли и влизайки в „Riverdance”. Това шоу обикаля света от 30 години и запознава много зрители с ирландския фолклорен танц и келтската музика, типична за Ирландия.

Братята Гардинър са го направили по своя начин. По време на пандемията от COVID, те разработват хореография за поп хитове и публикуват видеоклиповете в социалните медии. Събират над 800 милиона гледания.

Повече гледайте във видеото. То е част от предаването „Евромакс“ на „Дойче веле“, което се излъчва всяка събота от 11.30 ч. и понеделник от 22.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.