Един от задържаните беше доведен в съда в инвалидна количка

Русия повдигна обвинения на четиримата мъже, задържани за терористичния акт в концертната зала "Крокус Сити Хол", при която бяха убити най-малко 137 души.

Четиримата заподозрени са Далержон Мирзоев, Саидахрами Муродали Рашабалисода, Шамсидин Фаридуни и Мухамадисобир Файзов. По данни на руските власти те са от Таджикистан.

Съдът остави в ареста обвинените за атентата в Москва

В понеделник те бяха доведени в съда със сериозни видими наранявания. Един от тях беше докаран в инвалидна количка, облечен в болнична нощница. По информация на Би Би Си той вероятно е бил в безсъзнание. Според "Ройтерс" окото му е извадено.

На кадрите от съдебната зала, разпространени от световните агенции, се вижда и Рачабалоза с превързано ухо, като се смята, че част от него е откъснато.

Задържаните бяха затворени зад стъклени панели и охранявани от маскирани полицаи по време на заседанието на магистратите.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа да коментира твърденията за изтезания, на които са били подложени задържаните по време на разпити през изминалите дни.

В съдебно изявление, публикувано в "Телеграм", се казва, че „Мирзоев е признал вината си изцяло". Рашабалисода също бил направил самопризнания.

 

 

И четиримата ще бъдат задържани в предварителния арест най-рано до 22 май, решиха магистратите.

Атаката повдигна въпроси за връщането на смъртното наказание. Песков обаче заяви, че руските власти "не участват в подобна дискусия".

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Би Би Си