Засега технологията е изпробвана само върху маймуни

Стартиращата компания Neuralink, която е собственост на един от най-богатите хора в света, вече може да се похвали с още едно значимо постижение. Илон Мъск разкри, че компанията му е успяла да накара слепи маймуни да виждат с помощта на специална технология за мозъчни чипове.

„Имплантът Blindsight вече работи при маймуни. Разделителната способност ще бъде ниска в началото, но в крайна сметка може да надмине нормалното човешко зрение“, каза Мъск. Той подчерта, че нито една маймуна не е умряла или била сериозно наранена от тези устройства. Милиардерът отговори по този начин на критиките към Neuralink както от регулаторите, така и от групите за защита на правата на животните относно третирането на маймуни, които са ключова част от експерименталната работа на компанията.

Първият човек с имплантиран чип управлява компютърна мишка само с мисъл

Освен споменатия имплант, специално внимание се обръща на още един чип, създаден в компанията на Мъск. Чипът, наречен "Telepathy", позволява на потребителите да контролират компютрите с ума си. Американската Администрация по храните и лекарствата (FDA), одобри първата фаза на клиничните изпитвания на компанията миналия май.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase