Хиляди хора в страната излизат на масови демонстрации срещу кабинета

През последните месеци хиляди хора в Словакия неколкократно излязоха по улиците, за да протестират срещу правителството на Роберт Фицо. Те изразяват недоволството си от реформите в страната и от благоприятната за Русия външна политика. Мнозина се опасяват, че демократичните и либерални ценности в Словакия са в опасност.

Сред тях са и художникът Андрей Дубравски, и писателят Михал Хворецки. Те са твърдо против министъра на културата Мартина Симковичова.

„Тя е неофашист, бивша телевизионна водеща, която загуби работата си заради расистки изказвания в националните новини”, казва Хворецки.

Без брак и с две деца: Борбата за права на една еднополова двойка в Албания (ВИДЕО)

Ето защо той и други културни дейци са започнали петиция, в която призовават за оставката на министъра. Над 190 000 души са се подписали - рекорд в Словакия. Но министърът отказва да подаде оставка.

Симковичова обаче заяви във Facebook, че не възнамерява да продължи да подкрепя ЛГБТ проекти. За нея това решение е „връщане към нормалността”. Министърът вече е затворил Художествената галерия в Братислава, защото в нея са се провеждали събития на ЛГБТ тематика. Всички служители са уволнени.

Андрей Дубравски също е гей и е бил обект на нападки. Именно това го кара да излезе на улицата, заедно с десетки хиляди други хора в цяла Словакия, които всяка седмица протестират срещу правителството на Фицо.

Още по темата гледайте във видеото. То е част от от поредицата „Европа в 15 минути“ на „Дойче веле“, която се излъчва всяка неделя от 16.00 ч. и във вторник от 12.30 ч. по NOVA NEWS. Не пропускайте материалите на „Дойче веле“ и в ефира на „Събуди се“ по NOVA всеки уикенд.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase