Според властите няма шанс те да са оцелели

След срутването на емблематичния мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор - властите прекратиха издирването на шестимата пътни работници, които са били на съоръжението по време на инцидента. Според властите няма шанс те да бъдат открити живи, след като паднали във водата при рухването на съоръжението. То падна при удар от товарен кораб във вторник.

Работниците са поправяли асфалта върху моста през нощта, когато трафикът не е бил толкова натоварен. Те са граждани на Гватемала, Ел Салвадор и Мексико, съобщават американските власти. Всеки ден по моста, който е част от натоварена магистрала, преминават между 30 000 и 35 000 превозни средства. 


Разследващите проверяват версията за повреда на главния двигател на товарния кораб, която може да е довела до сблъсъка му със съоръжението и срутването на моста. На видеозаписи от момента на инцидента се виждало, че светлините на плавателния съд премигват, което показвало, че има проблеми със захранването. Минути преди катастрофата екипажът е уведомил властите в Мериленд, че няма контрол върху кораба, защото плавателният съд е изгубил мощност при излизане от пристанището. Това е дало възможност на местните власти да пренасочат трафика по съоръжението и да се избегне по-голяма трагедия. 

Обявиха вероятната причина за удара и срутването на моста в Балтимор

По това време корабът се е движел с много висока скорост към моста и не е могъл да спре или да се отклони навреме. Двама души бяха спасени и са в добро състояние, съобщиха властите.


„На базата на времето, което прекарахме в издирване, усилията които положихме и температурата на водата, в този момент не вярваме, че ще успеем да намерим изчезналите хора живи. И така - тази вечер, около 19:30 часа, преустановихме активните спасителни дейности”, заяви контраадмирал Шанън Гилрет от Бреговата охрана на САЩ.

„Трябва да възстановим този мост и пристанището на Балтимор да заработи отново. Това е едно от най-ефикасните и ефективни пристанища в цялата страна, а икономическото му въздействие не се отразява само на щата Мериленд. Там има над 51 милиона тона чуждестранни товари. То е най-голямото в страната”, поясни губернаторът на Мериленд Уес Муур.


Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase