Той се отбелязва в Индия, Непал и Южна Азия

Хиндуисткият фестивал на цветовете Холи отбелязва настъпването на пролетта през март в Индия, Непал и Южна Азия. Най-популярната традиция, свързана с фестивала, е обличането в бели дрехи, които впоследствие се покриват с цветен прах от празнуващите.

Холи се отбелязва с музика, танци и храна. Празнува се краят на зимата и началото на пролетта, а денят зависи от лунния цикъл. През тази година Холи беше отбелязан на 25 март.

Стотици гърци се замеряха с брашно на ежегоден фестивал (ВИДЕО)

В много части на Индия хората палят огньове в нощта преди празника, за да честват прогонването на злото и победата на доброто. В деня на Холи улиците са изпълнени с хора, които хвърлят цветен прах във въздуха. Празникът е популярен в цял свят от десетилетия, благодарение на индийските филми.

Снимка: БГНЕС

Цветовете на Холи символизират различни неща. Синьото е цветът на кожата на Кришна, а зеленото - на пролетта и възраждането. Червеното е символ на брака и плодородието, а комбинацията от червено и жълто - двата цвята се използват в ритуали и церемонии, символизират надеждата за щастие.

Огнени бикове плениха гостите на фестивала на фойерверките в Мексико (СНИМКИ)

Фестивалът се празнува с партита, паради и дори срещи по крикет навсякъде по света, където има големи компактни групи хиндуистко население.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Розалия Благоева, БТА