Зъбният кариес е станал много по-разпространен в последните 1500 г.

Учени откриха доказателства за наличието на бактерии, които причиняват кариес и заболявания на венците, в човешки кътници на 4000 години, предаде ДПА.

В останките от зъби, открити във варовикова пещера в графство Лимерик, Ирландия, изследователите установяват "безпрецедентно количество" ДНК на Streptococcus mutans - вид бактерия в човешката уста, която причинява кариеси. Смята се, че моларите са принадлежали на човек от бронзовата епоха.

Необичаен продукт понижава риска от кариес

Екипът открива и други видове микроби, свързани със заболявания на венците, включително Tannerella forsythia. На базата на анализи учените успяват да реконструират геномите - пълен набор от генетичен материал на древните бактерии.

Изследователите са на мнение, че проучването им ще помогне да се разбере как се е развивала хранителния режим на хората през вековете, особено във връзка с консумацията на захар.

Според тях е "изключително рядко" да се открие Streptococcus mutans в проби от древни зъби, тъй като тази бактерия произвежда киселини, които причиняват кариес, но също така и разгражда ДНК.

Изследователите твърдят, че условията в пещерата, която е хладна, суха и алкална, може да са спомогнали за "изключителното запазване" на ДНК на бактериите.

"Бяхме много изненадани да видим такова голямо количество мутации в този зъб на 4000 години. Това е изключително рядко срещано откритие и предполага, че този човек е бил изложен на висок риск от развитие на кариес непосредствено преди смъртта си", казва Лара Касиди от дъблинския "Тринити колидж".

Зъболекар предупреди за нежелан ефект на медицинските маски

Изследователите смятат, че "голямото изобилие" на ДНК на бактерията в корена на един зъб може потенциално да показва също дисбаланс или нарушение в микробната общност в устата.

Те казват, на базата на ДНК анализ, че двете бактерии са се променили драстично от бронзовата епоха до днес. Според тях любовта на човечеството към захарта през последните години може да е оказала "прекомерно голямо влияние" върху тяхната еволюция.

Streptococcus mutans е в състояние да влияе върху захарите от храните, попаднали в зъбите, за да произвежда киселини. Това позволява на тази бактерия да "се развива", като ѝ предимство пред други подобни видове бактерии, допълват изследователите. 

Данните от изследването са публикувани в изданието Molecular Biology and Evolution.

Археолозите наблюдават увеличение на зъбните кариеси в скелетни останки, когато хората са започнали да се занимават със зърнопроизводство, но зъбният кариес е станал много по-разпространен през ранния съвременния период, започнал около 1500 г.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

 
Източник: БТА, Теодора Славянова