Те могат да предизвикат и проблеми с кожата, твърди дерматолог

Повечето хора вече свикват да носят маска за предпазване от коронавируса, но британски зъболекар предупреди, че тя може да се отрази на състоянието и хигиената на устата, съобщи БТА.

„Когато устата и носът са покрити дълго време, се променя дишането - човек започва да диша повече през устата. Това ограничава притока на влага и може да предизвика сухота. Сухата уста предразполага към кариеси, пародонтит и лош дъх”, каза д-р Джефри Сулицър.

Български учени твърдят, че са създали маска, която убива коронавируса

Няколко неща могат да облекчат сухотата в устата. „Пийте вода, когато сваляте маската, и се опитайте да увеличите отделянето на слюнка с дъвка или бонбони без захар”, съветва Сулицър.

Маските могат да предизвикат и проблеми с кожата - сърбеж, обриви и акне. „Те са чудесно средство за защита от COVID-19. Предизвикват обаче триене и връщат издишания въздух към лицето. Всеки път, когато вдишваме и издишваме, се натрупва въздух и маската го задържа до кожата на лицето”, добави дерматологът д-р Гириш Мохан от Хартфорд.  

Изработиха златна маска срещу коронавирус

Той препоръчва да се мажем с мек почистващ препарат без аромати, след което да слагаме неароматизиран овлажнител. По кожата, покрита от маска, е добре да не се слага грим, защото той може да е допълнителен дразнител.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.