Каква е причината за освобождаването на близо 300 работници

Масови съкращения в две от големите предприятия в Старозагорско. Предстои да бъдат уволнени общо 290 души. Става дума за един от ТЕЦ-овете в Гълъбово, както и за металообработващото предприятие „Ем плюс Ес Хидравлик" в Казанлък.

Ръст на обявите за работа с почти 40%

От ТЕЦ „Контурглобал Марица изток 3” край Гълъбово ще бъдат съкратени 160 души. Като причина е посочено преминаването към сезонен режим на работа на топлоцентралата. Хората, които ще бъдат освободени, ще получат над средните обезщетения за страната.

Заради масовите съкращения през последната седмица в района беше и министърът на труда и социалната политика в оставка Иванка Шалапатова. Тя уточни как загубилите работата си ще преминат към Бюрата по труда. "Съкращенията са в резултат на започналия спад още в средата на миналата година на икономическата активност в Европа, както и в България. Имаме над 30% спад на поръчките и ще съкратим 10% от хората, които работят в предприятието. Опитахме в рамките на три месеца, съгласно разрешеното законодателство, да работим на намалено работно време за наша сметка, естествено, стремейки се да не намаляваме възнаграждения на работниците. След изтичане на този срок обаче нормалната следваща мярка е да пристъпим към съкращения", заяви инж. Владимир Спасов, който е прокурист в металообработващото предприятие. 

Повече по темата гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase