Проучванията се извършват в офшорния блок „Хан Аспарух”

Контролираната от австрийския енергиен гигант OMV румънска компания OMV Petrom пое ролята на оператор на офшорния блок „Хан Аспарух” в България, като предстои да поеме и участието на френската компания TotalEnergies. Това сочат данни, публикувани в годишния доклад на компанията, цитирани от румънското издание „Економика”. 51 на сто от акциите в дружеството се държат от OMV, а 20 на сто - от румънското правителство.

„Продължаваме да укрепваме позицията си в Черно море. Поехме ролята на оператор и ще продължим проучвателната дейност в периметъра „Хан Аспарух” в България", посочва OMV Petrom в годишния си доклад.

Ново находище на газ е открито южно от Кипър

Френската и румънската компании бяха партньори в офшорния блок, разположен в дълбоководен участък на българския сектор в западната част на Черно море, отбелязва изданието. Блокът се простира на площ от 14 220 кв. км, с дълбочини до 2200 м и се намира до румънския периметър „Нептун Дийп”, където се очаква първи добив на газ през 2027 г.

Договорът за проучвания беше присъден през 2012 г.

„Економика” припомня, че миналото лято генералният директор на "ТоталЕнерджис ЕП България" Ив Лю Стънф заяви, че според оценките „Хан Аспарух” има потенциал да произвежда общо 13 милиарда кубически метра природен газ годишно от две находища. Партньорите по проекта възнамеряват да започнат проучвателните сондажи за природен газ в през второто тримесечие на 2024 г., каза още Лю Стънф. Ако първоначалните сондажи се окажат успешни, проучванията за оценка ще бъдат извършени през 2025 г., а добивът се очаква да започне около 2030 г., посочи още представителят на френската компания.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase