ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии

Далеч преди старта на предизборната кампания, тонът между партиите рязко се изостри. В кулоарите на Народното събрание депутатите размениха реплики за конституционната процедура, а след това ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии.

Бойко Борисов: Мераклии за премиери ще се намерят

“Има Конституция, която трябва да се спазва. Мераклии за премиери винаги ще се намерят. Президентът е отговорен човек и на него може да се разчита да не влезем колизия”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

Изникна и втори казус с Конституцията. Оказа се, че след избора на ново Народно събрание, за кратко може да се окажем с 480 депутати или народни представители с двойни заплати, ако са избрани за втори път. Причината - старият парламент продължава да работи до клетвата на новия.

„Според мен не е редно да се вземат двойни заплати. Аз, ако взема двойна заплата, ще се откажа от нея”, заяви народният представител Настимир Ананиев. На този въпрос от ГЕРБ отговориха с обвинение към ПП-ДБ. „Мислех, че ще ме питате как в последния ден на кабинета се раздават централи и няколко милиарда се разхвърлят от едно в друго министерство. Правят се назначения в митниците, и то във водещи митници", заяви Бойко Борисов. 

На среща от ПП-ДБ повдигнаха темата за „Балкански поток" и загубената пътна карта. Обявиха, че ще предложат временна комисия по темата. „Тя беше част от преговорите, но те отказаха да я включат в дневния ред на НС. Днес, когато ние нямаме ангажимент, за да имаме мнозинство, може спокойно да я извадим пред обществото. Защо България осигури стартиране на войната в Украйна? Защо България даде на Русия тази възможност? Защо бяха похарчени 3 млрд. лева за руска тръба?”, попита Венко Сабрутев от ПП-ДБ.

ПП-ДБ предлага създаването на временна комисия за пътната карта на „Турски поток”

„Жалки брътвежи на едни безсилни хора! Лъжа е категорично, че темата „Балкански поток” е присъствала в преговорите между нас. Тя буквално беше поставена в последния ден, когато стана ясно, че всичко, свързано с преговорите, се проваля. Тогава те отправиха нещо като заплаха, свързана със създаване на анкетна комисия. От наша страна беше много ясно заявено, че ние притеснения към онзи момент и към днешна дата нямаме”, обясни Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС. От партията заявиха още, че на свой ред ще предложат комсиия, която да разследва твърденията на журналиста Христо Грозев за корупция при износа на оръжия по време на управлението на кабинета „Петков".

От опозицията разкритикуваха трите формации, които гласуваха конституционните промени. „Пореден конституционен абсурд. Това вече го завихме. Няма го никъде по света”, заяви лидерът на „Възраждане” Костадин Костадинов и обвини за всичко ПП-ДБ. „Единия вариант е КС да се сети, че трябва да работи и да премахне тези малоумни промени. Иначе ще гледате едни и същи депутати в две народни събрания, които явно са се клонирали и ще искаме да намерим разумни хора да оправим Конституцията”, коментира Тошко Йорданов от ИТН. БСП и ДПС запазиха мълчание. 

„Чл. 64, ал. 4 казва, че се прекратяват пълномощията на народните представители при полагане на клетва. Няма да се застъпят. Не се плаща през това време. Народните представители получават заплата след полагане на клетва”, категоричен беше Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Къде обаче е подводният камък? Според конституционалисти всичко ще е както казва Атанасов, ако не се вземе под внимание съществуващо тълкувателно решение на Конституционния съд, според което депутатският мандат започва не от клетвата, а още от избора.

Проста сметка показва, че при базова месечна депутатска заплата от малко над 7 000 лева, всеки ден, в който на хартия имаме 480 депутати, ще струва на българския данъкоплатец по минимум 160 хиляди лева.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase